Cum se tricoteaza sosetele

    Cand am inceput sa invat cum se tricoteaza sosete , am studiat tehnicile, odata, de doua ori, de trei ori, pana am inteles, pentru ca va spun, nu este asa de simplu, la inceput. Te enervezi, nu intelegi termenii, o groaza de probleme, dar pentru ca vrei sa faci, o iei ca pe o provocare.

 

cum se tricoteza sosetele

Cum se tricoteaza sosete – Tehnica

Măsura: pentru măsura 38-40 a pan­tofilor.
Material: lână potrivit de groasă , andrele nr. 3 1/2.
Model elastic: 1 oc. pe faţă, 1 oc. pe dos, alternativ.
Jerseu pe faţă: Rf pe faţă, Rd pe dos, Rc numai pe faţă(circular)
Punct leneş: Rf şi Rd pe faţă.
Bordura-lănţişor: primul oc. al fie­cărui R se tricotează pe faţă răsucit; ultimul oc. al fiecărui R se ridică pe andrea ca pt. lucrul pe dos, iar firul se trece mai departe prin faţa sa.
Proba de ochiuri: 13 ochiuri x 18 Rc = 5 x 5 cm, jerseu pe faţă.
Realizare: se montează 44 ochiuri. , se repartizează egal pe cele 4 andrele, formând 1 Rc. Pentru bordură, se tric. 12 cm = 40 Rc de model elastic. Partea de pe picior se tric. jer­seu pe faţă. La 6,5 cm = 24 Rc de la bordură, se începe călcâiul.
CALCAI
peste cele 22 oc. de pe andrelele 1 şi 4 se tricoteaza, astfel: oc. de margine, 2 oc. punct leneş, 16 oc. jerseu pe faţă, 2 oc. punct leneş, ochi de margine. Se exe­cută bordura-lăntisor.
Restul de 22 ochiuri de pe andrelele 2 şi 3 se lasă deocamdată deoparte.
Când călcâiul are 5,5 cm = 20 R, se tricoteaza calota căl­câiului, astfel: în primul Rf se tric. 14 oc. pe faţă * 2 oc. împreună petrecut (= 1 oc. se ia pe andrea ca pt. oc. pe faţă, oc. urm. se tric pe faţă, oc. ridi­cat se trage peste el), se întoarce lu­crul, 1 oc. se ridică, 6 oc. pe dos, 2 oc. împreună pe dos* se întoarce lucrul, 1 oc. se ridică, 6 oc. pe faţă, se reia de la * de atâtea ori până s-au lucrat toate oc. laterale şi au mai rămas doar 8 oc. Se iau pe andrea, din părţile laterale ale călcâiului câte 11 oc, care îm­preună cu cele 8 oc. rămase şi cele 22 oc. puse deoparte se tricoteaza= 52 oc. Pentru ic în primul Rc de la călcâi, cele 2 oc. dinaintea ultimului oc. se tric împreună pe faţă, iar cele 2 oc. de după primul oc. se tricoteaza împreu­nă petrecut.
Scăderile se mai reiau de 3 ori în fiecare Rc următor = 44 oc. La 10 cm = 36 Rc de la călcâi, se tricoteaza vâr­ful.
Pentru varf,se scad oc. penultim şi antepenultim de pe andrelele 1, respectiv 3 se tricoteaza împreună pe faţă, oc. penultim şi antepenultim de pe andrelele 2, resp. 4 – împreună petrecut. Aceste scăderi se reiau de 4 ori, la fiecare 2 Rc si de 4 ori la fiecare Rc. Ochiurile rămase se strâng şi se cos bine.
  Înainte de a începe lucrul, este in­dicat să faceţi proba de ochiuri.
Nu­mai aşa veţi putea să calculaţi corect numărul de ochiuri şi modelul  va reuşi la fel cu cel din tipare. Tricotaţi o mostră de 12×12 cm şi nu­măraţi ochiurile dintr-un rând şi nu­mărul de rânduri din pătratul interior de 10×10 cm. Dacă numărul de ochiuri şi rânduri din mostra pe care aţi tricotat-o este mai mic decât cel dat în instrucţiuni, înseamnă că trico­taţi prea larg şi va trebui să tricotaţi mai strâns sau să folosiţi andrele cu jumătate de număr sau un număr mai mici. Dacă numărul de ochiuri şi rân­duri din mostra tricotată este mai mare decât cel din instrucţiuni, va tre­bui să tricotaţi mai lejer sau să utilizaţi andrele mai groase.La fel se face daca doriţi să mariţi sau să micşoraţi masura lucrării propuse.
Pentru un calcai cu scazatura in diagonala, urmariti filmuletul de la Garn Studio, care explica foarte bine, dar foloseste ochiuri mai putine. Noi trebuie sa marim scazaturile, de la 3 la 6, pentru o soseta de 44 ochiuri.
Dati clik pe imagini si o sa vedeti tutorialele de la GarnStudio si pentru calcaiul normal.
si un calcai normal
Pentru alte marimi de sosete, se urmareste tabelul de mai jos :))
Cum se tricoteaza sosetele
Daca aveti neintelegeri, nu ezitati sa puneti intrebari.
Urmeaza manusi :))
Mai vorbim.
Tricotati cu dragoste!

2 comments On Cum se tricoteaza sosetele

Leave a reply: