Se intunecase usor, apoi mai mult, deja o luase in serios si cerul devenise negru. A inceput sa ploua incet, apoi mai tare, apoi torential. A inceput sa cada pietre, la inceput mai mici, apoi mai mari si totul parea un cosmar. Dupa zece minute grindina s-a oprit, ploaia dupa vreo 40 de ore.

Da, stiu ca titlul suna mai ciudat, insa dupa asa un scenariu, gradina mea cea draga, dintr-o imagine de gradina plina de viata si roade, a ajuns o imagine de jale, cu frunze si tulpini ciuruite, legume lovite, varfuri sfartecate si suflete ranite.

Doua zile nici nu am putut intra in ea, deoarece apa baltea si plantele erau ude, insa trebuia sa luam masuri urgente.

Cum intr-o gradina bio exista tot timpul macerate si solutii pregatite sau in curs de finisare, primul lucru a fost sa pun la castravetii care erau ferfelita, cate o cana de apa de cenusa. Reteta o gasiti aici.

Cenusa are multe proprietati si este bogata in potasiu.

 

Pentru rosii, am pregatit o reteta sub forma de coctail, pe care a folosit-o pur si simplu cu o bidinea, atat pe plante cat si pe sol. Reteta este urmatoarea:

Solutie contra manei la rosii

  • 1 litru de lapte, sau lapte acru
  • 3 oua
  • 1 cana zahar

Se bat bine ouale cu zaharul si apoi se pune laptele si se amesteca bine, pana se dizolva zaharul tot.

Se completeaza pana la 5 litri cu apa , insa eu am pus ceai de parul porcului.

Am stropit dimineata devreme.

Dupa cateva zile, rosiile si-au aratat toate ranile in splendoarea lor, atunci cand au devenit maro la culoare si frunzele s-au uscat si abia dupa aceea am putut sa le tai cu foarfeca.

Tot pentru rosii, vinete  si ardei am pregatit de vreo saptamana, un macerat de tataneasa, lumanarica si teci de bob, pe care am sa il amestec cu maceratul de urzica, insa nu in parti egale, deoarece avem nevoie de mai mult potasiu decat azot.

In zilele urmatoare voi tamadui cu aceste leacuri toata gradina, cu mare incredere, pentru ca dupa stropirea cu solutia mai sus enuntata, am vazut un aspect mai sanatos al rosiilor.

Ne gandim ca, asemeni unui copil, daca o ingrijim cu mult drag, isi va reveni repede si va da si recolta sanatoasa.

7

Gradinariti cu dragoste!