Era timpul sa ma apuc si de urmatorul leac de gradina: extractul de usturoi-ghimbir.
Stim despre usturoi ca este un insecto-fungicid, iar despre ghimbir ca este prieten cu imunitatea. Ceea ce nu stiam pana acum, este ca, atat usturoiu cat si ghimbirul sunt greu de fermentat si drept urmare, ingredientele active din acestea, sunt mai greu de extras. Asa ca, vom face niste “artificii”.
Este pentru prima data cand il prepar, deci nu stiu despre eficienta lui, insa sunt foarte curioasa sa o descopar.

 

Mod de preparare:
1. Se iau cantitati egale de usturoi si ghimbir, dar se pun in vase diferite pentru fermentare. Se maruntesc sau feliaza fiecare in parte si se pun in cate un vas( eu am pus in borcane), peste care se pune vin sau bere (acestea ajuta la fermentare), cat sa le acopere. Se acopera si se la 12-24 ore la fermentat.
2. Dupa 24 ore, se adauga 1/3 zahar(daca se poate brun, daca nu, merge si alb) si se lasa iar la fermentat 7-10 zile.
3. Dupa ce acestea au fermentat, adaugam alcool tare, in parte egala cu solutia din borcan. Alcoolul opreste fermentarea si ajuta la extragerea enzimelor. Se tin 10 zile.
4. Dupa 10 zile amestecurile se strecoara si apoi se pot combina, fiind mai stabile, decat in cazul in care s-ar amesteca de la inceput.

Ca o completare, la pasul 2 se pot adauga anumite plante aromatice cu miros puternic (marar, menta, coriandru, busuioc sau ardei iute) pentru un efect insecticid sporit.
Eu, ca sa ma joc un pic cu extractele, am pregatit si unul de patrunjel, planta cunoscuta ca fiind bogata in vitamina C, si care creste imunitatea plantelor, la fel ca si a oamenilor.

Eu am ajuns la pasul 2 si astept pasul 3.

Se foloseste 1 lingura la 3,7 litri apa (1 galon) si se pulverizeaza pe frunze.
Am sa pun si poze, dar in zilele urmatoare.