Mereu avem nevoie de idei de reutilizare a vechiturilor în grădină, pentru că multe obiecte se mai strâng la casa omului.

Ba s-au învechit, ba s-au demodat, ba nu mai sunt în trend cu vremurile, ba au trebuit neapărat schimbate, mai ales la țară, unde sunt case bătrânești, căsuțe mai vechi, peste care timpul și-a spus cuvântul, și care sunt adevărate surse de materiale reciclabile.

E atât de frumos să dai viața unor lucruri ” moarte ” de mult, obiecte care au cu siguranță câte o poveste.

Azi, vreau să vorbim despre tocurile vechi de ferestre, și jaluzelele de plastic vechi.

Ce am să fac eu anul acesta cu aceste tocuri vechi? Am să le folosesc pentru o mică gradină lasagna, câteva straturi înălțate, straturi formate din  ziare, frunze uscate, resturi vegetale “verzi”, pământ de grădină, compost și mranita, straturi intercalate asemeni unei  lasagna comestibilă din bucătăria noastra.


Aș putea, tot la fel de bine, să le umplu cu pământ de grădină amestecat cu compost sau mraniță, și să le cultiv ca pe oricare alt strat.

Avantajul este că, exista zone în grădina noastra în care pământul nu este foarte bun, sau avem o bucată de teren cu gazon sau iarbă pe care vrem să o cultivăm, fără a sapa, sau desfunda locul.

Totodată, cu aceste straturi alternative, se îmbunătățește structura solului, deasupra căruia ne-am gândit să facem aceste lucruri.

Chiar dacă acum arată mai sinistru, și fără viață, atunci când vor fi gata, vor arăta foarte apetisant.

Alta refolosire la care vreau să mă refer, este cea a jaluzelelor vechi, pe care nu le mai folosim.

Deși au stat câțiva ani afară, prin ploaie sau vânt, le-am găsit o întrebuințare și acestor jaluzele, și anume, etichete pentru răsaduri, sau pentru flori.
Pentru asta, le-am desfăcut, le-am spălat, le-am tăiat, și dintr-o fașie albă, am făcut trei etichete.
Cu un permanent marker am scris numele răsadului.

Așa arăta în final. Sunt ușor de curățat și de refolosit anul următor.

Urmeaza “Grădina lasagna”.

Grădinăriți cu dragoste!