Multe obiecte se mai strang la casa omului. Ba s-au invechit, ba s-au demodat, ba nu mai sunt in trend cu vremurile, ba au trebuit neaparat schimbate. Mai ales la tara, unde sunt case batranesti, casute mai vechi , peste care timpul si-a spus cuvantul, care sunt adevarate surse de materiale reciclabile. E atat de frumos sa dai viata unor lucruri ” moarte ” de mult, obiecte care au cu siguranta cate o poveste.

Azi, vreau sa vorbim despre tocurile vechi de ferestre si jaluzelele de plastic vechi.

Ce am sa fac eu anul acesta cu aceste tocuri vechi? Am sa le folosesc pentru o mica gradina lasagna, cateva straturi inaltate, straturi formate din  ziare, frunze uscate,resturi vegetale “verzi”, pamant de gradina, compost si mranita, straturi intercalate ca  o lasagna comestibila din bucataria noastra.


Pot, tot la fel de bine, sa le umplu cu pamant de gradina amestecat cu compost sau mranita si sa le cultiv ca pe oricare alt strat.

Avantajul este ca, exista zone in gradina noastra in care pamantul nu este foarte bun sau avem o bucata de teren cu gazon sau iarba pe care vrem sa o cultivam, fara a sapa sau desfunda locul. Totodata, cu aceste straturi alternative se imbunatateste structura solului, deasupra caruia ne-am gandit sa facem aceste lucruri.

Chiar daca acum arata mai sinistru si fara viata, dar cand vor fi gata, vor arta foarte apetisant.

Alta refolosire la care vreau sa ma refer este cea a jaluzelelor,vechi, pe care nu le mai folosim.

Desi au stat cativa ani afara, prin ploaie sau vant, le-am gasit o intrebuintare si acestor jaluzele si anume etichete pentru rasaduri sau pentru flori.
Pentru asta, le-am desfacut, le-am spalat, le-am taiat si dintr-o fasie alba, am facut trei etichete.
Cu un permanent marker am scris numele rasadului.

Asa arata in final. Sunt usor de curatat si de refolosit in anul urmator.

Urmeaza “Gradina lasagna”.

Gradinariti cu dragoste!