Paine de casa neframantata este dorinta pe care o avem din cand in cand, si pentru ca este firesc de primitiv, si pentru ca te cam saturi pana peste masura sa cumperi produse fara valoare, valoare care poate ca este declarata in descrierea de pe eticheta, insa, la cum minciuna in Romania este cat “Casa Poporului”, incepem sa fim mult mai atenti la ce mancam. Cumparam des paine intermediara, pana am aflat ca este colorata cu cacao pentru nuanta inchisa.
Aceasta reteta este usoara, insa merita o buna organizare, pentru ca totul sa fie perfect. Inafara de ingredientele din painea de casa, avem nevoie de o cratita cu capac, cea mai obisnuita fiind cea din fonta. Eu nu am din aceea, inca, insa am folosit una de inox cu manere tot din inox. Pentru o eficientizare a costurilor de coacere, putem sa facem rost de 2 vase cu capac, care sa intre in cuptor in acelasi timp, pentru ca este un consum destul de mare pentru o singura paine, avand in vedere ca avem cuptorul pornit la maxim 1 h si 45 min.
Ca sa nu ne blocam in gramaje, se folosesc 3 cani de faina la 1 cana si jumatate de apa.
Paine de casa neframantata – Ingrediente
- 3 cani faina integrala de grau, cc. 415 gr + faina pentru pudrat
- 1 1/2 cana apa fierbinte (375 ml )
- 3/4 lingurita de drojdie ( pentru dospirea de 6 ore si 1/4 lingurita de drojdie pentru dospirea de 12 ore)
- 1 1/2 lingurita sare
Paine de casa neframantata – Mod de preparare
- Intr-un castron se pun ingredientele uscate si se amesteca si apoi se adauga apa fierbinte si se amesteca cu o lingura de lemn sau lopetica pana se formeaza un aluat moale.
- Se pudreaza cu faina si se acopera cu o folie de celofan. Se uita de el timp de cel putin 6 ore, la temperatura camerei, dupa care se se modeleaza cu faina oprita pentru pudrare si o puteti face direct in castron, fara a mai murdari masa sau planseta.
- Se formeaza un alt aluat, care se pune pe o bucata de hartie de copt la redospit.
“In cazul in care hotaram sa lasam aluatul la dospit 12-18 ore, tine tot de organizare, punem drojdie mai putina, un sfert de lingurita.”
- In acest moment dam drumul la cuptor, la temperatura maxima, cc 220 grade C si, in acelasi timp, se introduce si oala cu capac despre care vorbeam, oala care care trebuie sa fie de peste 3 litri, pentru gramajele gate. Ideal ar fi ca oala sa fie de fonta.
- Dupa 1/2 h, aluatul a crescut din nou, il putem cresta cu un cutit ascutit si mai pudram cu faina, cuptorul s-a incins bine, deci este momentul sa scoatem oala din cuptor, folosind manusi protectoare, dam capacul la o parte si punem aluatul cu tot cu hartia de copt. Putem face si fara, insa mi s-a parut mai usor sa ma folosesc de ea sa pun aluatul in vasul foarte fierbinte.
- Se lasa sa se coaca 20 minute, dupa care scoatem oala, dam capacul jos, daca putem sa ridicam painea si scoatem si hartia de copt, ar fi mai bine, daca nu, nu, si o mai lasam inca 1 sfert de ora la copt, pentru a se rumeni frumos.
Nu o taiem pana nu se raceste! Ne abtinem cu greu, stiu !
Urmeaza variatiuni pe aceeasi tema …
Sa aveti spor!