Ati realizat ca avem amintiri din copilarie pe care nu stii sigur de unde la le iei. Recunosti o aroma, un gust sau un aspect, dar nu stii unde l-ai intalnit, pentru ca stii sigur ca l-ai mai intalnit.
Paste facute in casa am mancat in ciorbele facute de mama mea, la sarbatori, cand transformam ciorba de gaina intr-o opera de arta, ori cand nu aveam fidea in casa (foarte rar), si atunci mami facea taietei de casa. Doar atunci. Totusi, gustul de paste cu o textura mai groasa fierte in lapte am mai mancat si in copilarie, la bunici sau matusi, la Moldova.
Pastele de casa nu sunt cu dificultate sporita, ci mai mult le pot considera usoara si distractiva, pentru cineva careia aluaturile i se par magice.
Reteta cea mai simpla pe care am facut-o este cea taietei mai mici, special pentru ceva paste cu branza.
Paste facute in casa – Ingrediente si mod de preparare – pentru 2 persoane
- 2 oua
- 200 gr faina grau
- 1/2 lingurita sare
Se cerne faina pe o planseta sau pe masa, se formeaza un munte si se face o groapa in mijloc. Acolo se pun ouale intregi si sarea. Cu o furculita batem ouale pana se desfac un pic albusurile si apoi incepem sa inglobam faina, incet cu incet, pana terminam toata faina si aluatul este tare si serios. Framantarea nu se face ca la cozonac, ci se intinde cu podul palmei. Cand aluatul este gata si nu se lipeste de maini sau blat, se acopera si se lasa la odihnit 30/40 minute.
Dupa odihna, aluatul de paste se intinde cu sucitorul cat se poate de bine si de subtire, prafuind din cand in cand faina pe sucitor sau pe aluat.
Eu am facut o foaie subtire, am prafuit-o, am taiat-o pe jumate, le-am suprapus, iar am prafuit, apoi am taiat-o inca odata pe jumatate, iar am prafuit, si uite asa am ajuns la mai multe fasii de 5-6 cm latime, prafuite bine intre ele cu faina si puse unele peste altele.
Asa cladite, am taiat cu un cutit infainat si el, taietei subtiri si imediat i-am rasfirat pe blatul cu faina, sa se deslipeasca unii de altii.
Daca vrem sa ii consumam proaspeti, se pun la fiert in apa clocotita si sarata maxim 10 minute, in functie de grosimea lor. Inainte de a da cu ei in oala cu apa fierbinte, taieteii de cern de faina in surplus. Daca vrem sa ii pastram, ii lasam sa se usuce pe planseta si apoi ii pastram in punga de hartie sau cutii, pana la utilzare.
Portia pentru o persoana este de 1 ou si 100 gr faina, astfel putem sa calculam cam cate cantitati sa folosim.
Aceasta este reteta de baza, de la ea putem face o gramada de variatiuni. Eu vreu sa fac ravioli.
Succes la paste!