Am adunat cateva sfaturi pentru plantarea rasadurilor de tomate, de care zic eu, trebuie sa tinem cont, avand in vedere ca ar fi timpul.

  • Rasadul de rosie sa fie sanatos, ca doar pentru asta ne-am chinuit sa-l ingrijim, alegand cele mai frumoase si viguroase plante. Atentie, sa nu fie infestate cu musculita albe de sera, ca e bai!

 

  • Pamantul trebuie ales cu grija, sa fie fertilizat cu mranita sau compost sau ce aveti mai bun, pentru ca tot la fel va vor rasplati si ele.

Eu am folosit un compost de 1 an, care m-a uimit. Credeam ca am vazut tot ce se poate despre compost, dar cel de anul acesta  mi-a taiat rasuflarea.O pufosenie de iti era mai mare dragul sa-l folosesti. Secretul este sa maruntesti tot ce pui si imi aduc aminte cum anul trecut, cand m-am apucat sa il fac, am tocat toate restuile vegetale cu satarul, mai ca un calugar budist, vorba Mirelei.

Putem avea doua categorii de rasaduri:

  •  Cel repicat are radacina frumoasa si bogata si foarte usor de replantat.

In compost se vad resturile de coji de ou..

 

  • Rasadul se ingroapa cat mai mult, pana la primele frunze. Rosia are darul de a forma radacini pe tulpina, un lastar daca pui in pamant, acesta face radacini. Cu cat va avea radacini mai multe, cu atat va retine apa si nutrientii mai mult si va avea stabilitate mai mare.

 

  • Rasadul care nu a fost repicat si care este lung, poate arata ca in poza de mai jos.

Se vede cum a inceput sa faca deja radacini aeriene pe tulpina, rasadurile fiind inghesuite si loc in pamant prea putin.

Acest tip de rasad se culca si se se acopera cu pamant de-alungul tulpinii. Cred ca poti face loc, avand in vedere ca rasadurile se pun la o distanta de 90 cm intre ele.

Si tot la fel, se indreapta si se ingroapa pana la primele frunze.

 

  • Udarea dupa plantare, o fac TOT TIMPUL, cu macerat de urzica sau ceai si urzica fiarta si maruntita o pun in groapa de plantare. Dar, in urmatoare saptamani sau luni, fertilizarea o fac cu macerat de tataneasa si urzica, deoarece tataneasa are mult potasiu care da gustul rosiei si urzica azot. Combinatia o fac cu 3 sferturi tataneasa si un sfert urzica. Se vor uda numai la baza, evitadu-se udarea frunzelor.

 

 

  •  Preventiv, cultivati flori companion, cum ar fi craitele, galbenele si neaparat busuioc. Rosiile vor fi aparate de nematozi si  alte insecte si vor avea un gust deosebit.

 

  • Cele din solar vor trebui aerisite des si cu irigarea la baza plantelor, astfel se va preveni mana.
  • In groapa de plantare se mai pot presara coji de oua pisate, cenusa, plicuri de ceai folosite si uscate, foi de ceapa uscate…..puteti experimenta.., acestea nu pot decat sa ajute rasadul sa creasca sanatos si sa dea roade bogate. Nici nu stiti cate boli micotice puteti preveni cu un surplus de calciu la radacina , sau o stropire cu ceai din parul porcului, care aduce siliciu in tulpina plantei, actionand ca o bariera impotriva micozelor.

Daca mai stiti alte secrete despre plantarea rasadului de rosii, ziceti-le cu voce tare.

Gradinariti cu dragoste!