Daaa, stiu ca suna aiurea, dar vreau sa va spun ca am vazut aceasta metoda pe un canal francez TV5Europe. In ce consta?
Pentru a avea o productie foarte timpurie de mazare sau fasole pastai, se umple un burlan jgheab vechi ( asta in cazul in care aveti) cu pamant fin de rasaduri si se pun boabele de mazare sau fasole pe lungime,mazarea mai deasa, fasolea mai raruta.

 

Eu nu am avut ieri decat boabe de fasole, dar mazarea o voi pune tot la fel. Sper ca mai gasesc burlane jgheaburi .
Asa, deci punem boabele, le bagam mai adanc in pamant, udam pamantul si apoi acoperim burlanele cu folie ca pe copii mici :))) si le punem in solar sau nu stiu, pe o terasa protejata, sau undeva unde este mai cald si lumina. Cand rasadurile vor aparea, descoperim jgheaburile si lasam plantele sa creasca.
In momentul in care afara este cald si solul se incalzeste ca sa ne permita sa lucram, nu mai este nevoie decat sa facem un sant, inclinam jgheabul si impingem tot pamantul cu tot cu rasadurile crescute deja. Plantele se deranjaza foarte putin din cauza formei lucioase si netede a burlanului.
Am uitat sa va spun ca jgheaburile trebuie sa fie deschise la un capat, sa poata conduce rasadurile frumos si smecheros in sant. Nu este minunat? Alt experiment, alte asteptari 🙂
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste!