In fiecare an adun seminte de la florile care imi plac. La flori pare mai simplu ca treci pe langa ele si iei capsulele uscate si le pui in plic, la legume este mai complicat, in sensul in care le mancam si uitam sa mai luam si semintele :)) Anul acesta am sa ma axez mai mult pe acestea, daca vreau in continuare legume sanatoase.

 Cred ca este o activitate interesanta pentru mine si o sa ma scuteasca de niste bani buni la primavara :))

In primul rand trebuie sa alegem fructe, legumele si florile cele mai frumoase, caci pe acelea trebuie sa le propagam.

De retinut ar fi faptul ca pentru recoltarea semintelor se folosesc primele fructe coapte de pe plante
Unele plante au semintele in organele care se usuca la maturiatate, cum ar fi mazarea, fasolea,bobul, altele le au in pulpa, cum ar fi tomatele, dovleceii, castravetii, vinetele, etc
Pentru legumele la care semintele sunt in pulpa, in primul si primul rand trebuie sa ne asiguram ca leguma respectiva nu a fost un hibrid, deoarece urmasii vor fi debili si nu vor semana de loc cu parintii 🙁
Pentru aceste legume, putem incerca o inmultire prin butasi.

La plantele aromatice este foarte simplu si te scuteste de marea dezamagire ca, in loc de marar iti apare nu stiu ce buruiana. Semintele sunt lasate sa se usuce pe tija si apoi scuturate pe o coala de hartie, lasate sa se usuce 24 ore si apoi puse in plic.

 


La castraveti, dovlecei, dovleci,pepeni galbeni, bostani, recoltam semintele dupa ce acestia au fost lasati la soare sa se coaca foarte bine. Se taie legume in doua pentru a recupera semintele si apoi se spala acestea cu apa calda. Se lasa, apoi sa se usuce pe o foaie de hartie timp de 24 ore, inainte de a le pune in pliculet.
Deja am lasat cativa castraveti sa se coaca bine. Pe unii i-am lasat in vrej, pe altii i-am pus la soare.
La ardeii grasi si ardeii iuti, recoltam semintele de la primele doua fructe aparute pe plante, cu conditia sa fie frumoase. Se lasa sa se usuce 24 ore pe hartie, apoi se pun in plic.
La ardei, inca nu s-au copt bine sa pot recolta, dar am niste exemplare superbe pe care am pus ochii :))
Fasolea, mazarea si bobul – se iau cateva pastai ajunse la maturitate si se lasa sa se usuce pe vrej, apoi se aduna boabele, care se usuca in aer uscat timp de 15 zile.
Fasole am cateva teci puse la uscate din soiul fideluta si pestrita.
Salatele– Se alege o salata care nu a facut seminte prea repede si se lasa sa dea in floare. Se asteapta pana cand florile sunt pe jumatate ofilite pentru a taia tulpina, pe care o scuturam deasupra unei foi de hartie, pentru a lasa sa cada semintele.  Atentie!!! Trebuie sa separam semintele de florile moarte.
Morcov, ceapa, praz, telina, patrunjel, pastarnac – Se folosesc plantele din al doilea an de cultura. Se lasa unu- doi morcovi sa faca flori si se recolteaza semintele in momentul in care floarea incepe sa se usuce. Se taie tija si se pune cu capul in jos, cu florile deasupra unei hartii. Cand se scutura bijne, se strang semintele si se pun intr-un plic.
La ceapa si praz se face acelasi lucru, dar se va evita udarea pentru a stimula formarea semintelor in flori.

Rosiile le-am lasat ultima data pentru ca recoltarea semintelor se face in mediu umed si anume:

– se aleg cele mai frumoase fructe, printre primele coapte, se scoate miezul in care stau semintele si se pun intr-un bol cu 2-3 linguri de apa. Se lasa continutul 2-4 zile, nu mai mult, pana deasupra miezului se formeaza o pelicula de mucegai alb.

Imediat ce a aparut mucegaiul, se ridica cu un betisor si se arunca, se va vedea cum semintele bune se lasa la fundul paharului, cele care nu sunt , se ridica la suprafata. Continutul de semintele se pune intr-o strecuratoare si se spala bine la jet de apa. Aceasta practica se face pentru a inlatura stratul gelatinos de pe seminte, care ar impiedica germinarea ulterioara ( daca am inteles eu bine)
Semintele uscate se pastreaza in plicuri pe care trebuie sa scriem minimul de informatie despre legumele sau florile de la care le-am recoltat.
Cu o Banca de seminte colectate cu grija, altfel ma simt pregatita pentru primavara urmatoare :))
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste!