Saramura de pui, si sunt sigura ca este o mancare romaneasca autentica, este un deliciu care iti ramane in memorie tot anul.
Cand eram copila, in vacantele de vara, maica, cum ii ziceam bunicii din partea mamei, ne facea aceasta reteta cu o ritmicitate anume, ca si cand ar fi fost ceva foarte banal.
Reteta originala de Saramura de pui se face din pui tineri de gaina, crescuti la tara si se foloseste prajitul pe jar. Da, jaru’i jar, nu se compara cu nimic, insa daca nu se poate si nu se poate, putem sa folosim si tigaia grill de aragaz, insa, daca nu ati facut-o niciodata, faceti un efort si cautati ceva carbuni sau lemne de foc si faceti reteta originala. Si acest lucru…faceti-l acum, vara, cand avem rosii de gradina si ardei, pentru ca nu recomand cu rosii de tarabe, deoarece jignesc reteta 🙂
Se pot folosi pui tineri “intregi” despicati pe burta si prajiti pe jar, sau numai pulpele sau aripi…ce avem. Pe tigaia grill merg mai bine bucatile taiate si dezosate, zic eu ca se prajesc mai bine.
Saramura de pui – Ingrediente si Mod de preparare
- 0.5 kg de pulpe de pui ( cc.6 pulpe inferioare)
- 2 rosii de gradina
- 3-4 ardei capia sau gras
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- sare, piper, delicat
Pulpele de pui se curata de pe os, in cazul in care se frig pe grill, pentru ca pe jar nu este necesar decat sa le crestam.
Se pun pulpele pe tigaia grill incinsa, printre ele, rosiile de gradina si ardeii. Se sareaza si pipereaza si se sucesc pe toate partile.
Intre timp, se toaca ceapa si se caleste usor intr-o craticioara mai mare, in care am pus 2 linguri ulei, se adauga unul dintre cateii de usturoi tocat marunt, se dustuie si el, peste care se adauga rosia coapta intre timp, curatata de pielite si tocata pe un tocator…asa mai grosier. Se amesteca bine in craticioara sa se imbine aromele si apoi de adauga 2 cani de apa. Se da in clocot aceasta fiertura, se gusta de sare, se pune delicat si apoi dam cu pulpele prajite acolo.
Ardeii copti se curata de pielite si se pun in craticioara. Obtional se folosete un ardei iute, ardei pe care il coacem si pe el inainte. Cand totul da in clocot, dam deoaparte si punem restul de usturoi tocat.
Aceasta minunata mancare se serveste cu mamaliga.
Tot in categoria saramuri, se poate inlocui puiul cu pestele si atunci avem Saramura de peste 🙂