Sarmalute in foi de dragavei mi-am propus sa fac, si este pentru prima data, numai de dragul dragaveiului din gradina. Sincer, daca as fi stiut ca ies atat de bune, as fi facut pana acum, cel putin atat cat tine sezonul acestei plante, care mai este numita si stevie creata. Eu nu ii zic asa, pentru ca la noi, stevia e stevie, dragaveiul este dragavei, clar si il folosim pana cand infloreste. Ca si o comparatie, dar numai dupa parerea noastra, sunt mai gustoase decat sarmalutele in foi de vita. Sunt mai usor de facut, se taie foarte bine si merg de minune cu o lingura de smantana.
Citeste si despre Sarmalute in frunze de spanac/mangold
Sarmalute in foi de dragavei – Ingrediente
- 500 gr carne porc tocata
- 20 frunze de dragavei, dar cat mari si altele mai mici pentru tapetare
- 1 ceapa mare
- o cescuta de orez
- bulion
- patrunjel verde
- sare, piper, cimbru, foie de dafin
Sarmalute in foi de dragavei – Mod de preparare
Se aleg foile de dragavei care sunt mari, mai precis, mai late, astfel incat sa aiba loc o lingura de carne si se mai poate si infasura. Se spala si cu un cutit ascutit, se taie cotorul care este mai dezvoltat de-alungul frunzei si se scurteaza pana la nivelul foi. Nu se curata greu deloc.
Intre timp se pune o oala cu apa pe foc pentru a oparii frunzele. Cand apa fierbe, se pun frunzele de dragavei suprapuse unele peste altele, ca un pachet si se oparesc 30 secunde. Se scot pe un platou.
Ceapa se toaca si se caleste in putin ulei, se adauga orezul si 2-3 linguri de bulion, de preferat facut in casa :)))
Compozitia se adauga peste carnea tocata, se sareaza, se pipereaza, se condimenteaza cu cimbru si se adauga si patrunjelul tocat.
Se invelesc sarmalutele in foi de dragavei, potrivind compozitia de carne cu marimea frunzei. Chiar daca nu putem reusi sa invelim foarte bine capetele, nu este o problema, sarmalutele nu se desfac.
Se tapeteaza o cratita cu funze de dragavei oparite ramase sau neoparite, se pun sarmalutele pe randuri, se pune 1-2 foi de dafin printre ele si se acopera cu alte frunze ramase, neoparite. Se adauga apa si bulion, atat cat se acopera sarmalutele.
In cazul in care, prin gradina mai gasiti si cateva frunze de macris, este excelent, puneti-le si pe ele, ori sub, ori peste sarmale.
Se fierb la foc mic 1 ora.
Se servesc cu sau fara smantana, cu mamaliguta sau cu paine. Sunt delicioase!!!