Taierea la trandafiri

   Nu cred ca exista gradina fara trandafiri. Nu cred. Daca te uiti in curtile oamenilor, la timpul asta, vezi sticle de plastic care adapostesc micii lastari ce au supravietuit iernii. Si in majoritatea cazurilor, procentul de succes este de 70-80 la suta. Dar odata ce trandafirul s-a prins, urmeaza ingrijirea lui. Din urmatorul an trebuie sa le fie aplicata o taiere minima. Taierea se face primava, in martie, cand infloreste forsitia.
Prima regula care se aplica la orice taiere, la orice tip de trandafir, este taietura corecta. Aceasta se face la 2 cm de mugure si trebuie sa fie paralela cu directia de cresterea a acestuia. Nici prea aproape de mugure si nici prea departe.

Aceasta regula se aplica si in cazul in care taiem florile ofilite.Acestea se taie pana la urmatorul mugure, dar tot aceeasi regula se aplica.

Eu am trandafiri tufa, cataratori (rembler) si de cei care cresc in forma de cascada, numiti si trandafiri atarnatori (acestia infloresc odata pe an).
 Trandafirii cataratori
–  in primul rand tai lastarii uscati sau batrani si apoi lastarul principal, il scurtez nu foarte mult, iar lastarii laterali, la 3 muguri, pe toata lungimea lastarului principal.

 

Trandafirii tufa
– ii tai , pe unii la jumatatea inaltimii, iar pe altii pana la 20-30 cm de pamant, depinde de locul din gradina unde se gasesc si cum isi vor etala frumusetea.

Trandafirii copacei-cascada
– tai toti lastarii de pe tulpina, iar lastarii din coroana ii tai,  principalii la aproximativ 30 cm si secundarii la 3 muguri.

 

 

Aplicand aceasta taiere, sunt multumita de felul in care infloresc in timpul anului.
Mai vorbim.

Gradinariti cu dragoste!

 

4 comments On Taierea la trandafiri

  • Vasi, al doilea trandafir "cascada" e " Ghislaine de Feligonde " ? Iti infloreste puternic o singura data in primavara ? Imi seamana ft. mult ! E splendid !

  • Aoleu! Ce nume complicat.Da, asa este,infloreste odata si bine.Ma bucur ca mi-ai spus cum se numeste, ca nu stiam.Eu l-am prins din cativa lastari luati de la un exemplar frumos din curtea spitalului unde lucrez.Cred ca aveau vechime de peste 20 ani.Acum la spital,nici nu se mai vad,au fost scosi cand s-a lucrat la canalizare,nimeni din administratie nu a apreciat eleganta lor.
    Ma bucur ca am continuat eu cultivarea lor.
    Tu cum il tunzi? Ai alt mod?

  • Daca infloreste o singuta data, cum scrii, trebuie taiat dupa ce se ofilesc florile.Eventual ii cureti mai tirziu vreun lastar bolnav sau uscat. Nu se taie in primavara , fiindca infloreste pe lemnul din anul trecut.Se cheama asa, dupa numele unei tinere doamne curajoase, care s-a dus singura, sa-si salveze sotul dat disparut pe front, in primul razboi mondial. Daca e acelasi trandafir !Mai sint citiva asemanatori…O sa pun si eu poze, cind va inflori, ca sa compari.

  • Eeeee,inseamna ca nu este acelasi,intotdeauna ii tai primavara odata si dupa ce trec florile inca odata,altfel ar face niste lastari lungiiii,de nu m-as descurca printre ei.Si infloreste superb.Off,ma si pregateam sa ii pun placuta cu nume.

Leave a reply: