Un alt material care poate imbunatati textura solurilor grele, este tuful vulcanic. Granulele de tuf sunt capabile sa inmagazineze caldura de la soare sau din aer, fapt pentru care este utilizat atat in gradina cat si la izolarea caselor.

   Se poate folosi pudra cu granulatii de pana la 11 mm, atat in compozitia solului, marindu-i capacitatea de absorbtie a apei si a permeabilitatii lui, cat si ca acoperitor de sol ( mulci ).
Heintz Erven, in cartea lui “Paradisul meu” scrie , citez ” Am efectuat masuratori exacte, folosind termometre de sol si am constatat ca un sol acoperit cu un strat de 3-5 cm granule de tuf are, dimineata la ora 7,o temperatura cu 5 gradeC mai mare decat solul neacoperit si cu 3-5 grade C mai mare fata de solul acoperit cu paie sau rumegus de lemn. Acest experiment a fost efecuat timp de mai multe saptamani, in lunile septembrie – octombrie 1979, la o cultura de capsuni. In anul 1980, folosind tuful granulat la vita de vie, strugurii s-au copt mai devreme.”
Eu vreau sa il folosesc in gradina si ca ameliorator si ca mulci. Pana acum nu l-am folosit decat ca ornament de gradina.

Mai vorbim.

Gradinariti cu dragoste!