In frigider am observat ca aceste bacterii ” dispar” si, cum vreau sa obtin o cultura buna de lactice, am sa folosesc metoda cu zaharul, deoarece bacteriile lactice “se hranesc” cu el( si nu numai, dar el imi este cel mai la indemana). Deci voi pune zahar parte pe parte in serul initial si il voi pastra la temperatura camerei. Bine ca cercetez in continuare si luni, mai pun o astfel de proba la microscop sa vad daca este OK. Revin.
Cum utilizam serul lactic:
In postarea despre starter (serul lactobacillus), am invatat sa il facem si sper ca va fi ajutorul meu de nadejde in lupta impotriva bolilor ( in special mana), utilizandu-l in preventie.
Atenție!
Serul initial il ” conservam” as spune, sau mai bine zis, il tinem in viata ca si cultura de bacterii lactice cu zahar, parte pe parte si il tinem la temperatura camerei. Din acesta ne preparam solutia de lucru.Din serul lacto initial pe care l-am preparat, se face solutia de lucru:
– 1 parte ser concentrat / 20 parti apa (neclorinata)
mai simplu, intr-o sticla de 500 apa, se pun 2 linguri de ser.
Din aceasta solutie se prepara celelalte solutii :))
1 lingura/ 1 litru apa, pentru plante, pulverizare foliara si pe sol
2 linguri /1 litru apa, pentru pulverizarea gramezii de compost
1 lingura/ litru, in galeata cu solutia de apa si ingrasamant organic, serul se pune inainte cu cateva ore, deobicei seara, inainte de ziua utilizarii continutului.
2 -3 linguri/litru apa pentru desfundarea si eliminarea mirosurilor urate din chiuvete, canalizari, incaperi animale
– probabil il voi folosi si pentru iaurt, dar despre cat de benefice sunt bacteriile lactice, voi vorbi intr-un alt articol :))
Ziarul Bokashi care se utilizeaza pentru compostarea Bokashi (intr-un articol viitor)
– 1 parte solutie de utilizat + 6 parti apa +1/3 parte zahar,
– se amesteca, se pune intr-o tava in care se pun la inmoi ziare, hartii..
Cand acestea s-au inmuiat bine, le trecem intr-un punga cu inchidere ziplock, scoatem aerul cat putem si le lasam la intruneric 10 zile, pentru o inoculare buna a ziarelor.
Dupa 10 zile, le scoatem, le uscam si le folosim ca inocule de bacterii lactice in compostul Bokashi.
In urmatorul articol voi forma o galeata cu compost, utilizand aceste ziare :))))
Gradinariti cu dragoste!