GRADINA, UTILE

Baile Herculane, oras “fara primar”- jurnal de calatorie

Baile Herculane, o destinatie pe care doresti sa o vizitezi macar odata, stiind, poate si numai din auzite, ca acolo o sa vezi arhitectura veche, de un rafinament aparte, o sa faci macar o baie intr-o apa sulfuroasa si calda, o sa profiti de izvoarele termale pentru a te doftorici, sau o sa te delectezi cu imaginea raului Cerna care trece prin oras.

Poate doresti sa pleci de acasa, pentru a-ti gasi linistea intr-un loc muntos, fugind de caldura unui oras aglomerat care te dispera, fiind sigur(a) ca acolo o sa gasesti ceva de vis.

Nu, nu este asa.

Dupa o vizita de trei zile, pot spune ca Baile Herculane este statiunea in care poti avea pe fata doua grimase, una de Wow si una de Bleah! Este un oras, pe cat de frumos, pe atat de murdar.

 

 

Salina  Herculane

In trei zile nu am vazut pe nimeni sa adune “tonele” de gunoaie de pe strazi, din parculete, din fata teraselor (unele dintre ele,de-o vulgaritate iesita din comun), in schimb, am vazut trotoare facute “varza”, din care lipseau dale, sau poate ca nici nu fusesera puse vreodata in intregime, insa erau incoronate de borduri noi si mult mai inalte. Nu am vazut pe nimeni care sa cosesca balariile imense crescute peste tot.

Cladire herculane

In trei zile am putut ramane muti de frumusetea centrului vechi, unde poti admira cladiri nemaipomenite si de la care nu iti poti lua ochii, case pe care nimeni nu le-a mai reabilitat si pe care au crescut  copaci si vita salbatica.  Am admirat frumusetea terasamentele cu locuinte vechi, mici si intortochiate, cu mici gradini salbatice, muntii care inconjoara statiunea si careia ii da un aer impetuos, izvoare cu apa termala (53 gradeC) care iti promit vindec de ochi sau stomac.

Sunt de admirat si hotelurile inalte, construite la baza muntilor, constructii la vederea carora ramai cu o intrebare retorica in cap:

– Cum a reusit generatia aceea sa le ridice din piatra seaca si cum, acestia, nu pot sa adune gunoaiele? Oare cum? Cat de josnici administratori sunt in zilele noastre? Ne minunam ca nu au fost restaurate acele bijuterii arhitecturale, cand de fapt, ei nu sunt in stare sa coseasca urzicile din calea lor.

Cand am ajuns la o pensiune, si anume Orhideea ***, pensiune care isi prezenta oferta cu restaurant, piscina, wifi, aer conditionat, si la care am facut rezervarea online (telefon de confirmare..sa nu ne ia pe nepregatite), shoc, nu ne-au gasit pe lista de clienti, din omisiune. Ne-au dat o camera(totusi)…..piscina aveau, insa nu era functionala, restaurant aveau, insa nu se servea masa, wifi aveau numai daca te duceai intr-un colt al pensiunii, aer conditionat aveau, insa era depasit de situatie…..si culmea, am platit si taxa de statiune. Unde se duce acea taxa, nu imi pot inchipui, dar deloc. Acest lucru ma face sa nu mai calc pe acolo in urmatoarea perioada, pana nu o sa primesc semnale ca ceva, ceva s-a schimbat in bine.

Ce tara frumoasa avem, dar ce conducatori ….!

 

 

 

Rating: 5.0, from 2 votes.
Please wait...