Anul acesta, ploaia ne strică planurile de plantare.
Intre timp, răsadurile au crescut mari, și s-au făcut frumoase.
Printre picături, încercăm să mai punem câte ceva, cu speranța că va veni și vremea bună.
Răsadurile trebuie să le călim, și să avem la îndemână mereu câte o metodă de apărare a lor, în cazul în care noaptea, chiar și ziua, vremea ia o întorsătură urâtă.
Pentru o gradină bio, trebuie să ai alternative pentru a preveni bolile.
Anul acesta, ca primă noutate, am încercat să fac ghivece nutritive, și a fost bine, însă toate lucrurile noi au și ceva secrete pe care le descoperi studiind.
Le-am folosit și pentru rasadurile de vinete ( o parte), la castraveți și dovlecei. Sunt foarte tari. Le iei și le “arunci” în groapa de plantare, așa cum sunt.
Atunci cand s-au făcut mărișoare, cele de vinete, le-am repicat, și au devenit o frumusețe. Acum le-am plantat în grădină.
De de spun metoda proprie?
Vă amintiți că anul acesta am trecut la gradina fara sapa, și am facut straturi cu scânduri vechi, cartoane jos, și mraniță deasupra.
Cartoanele au ținut cât au ținut piept buruienilor, însă ploile și vremurile au făcut să se decompună, și să înceapă să apară buruieni, și cu ajutorul semințelor din mraniță…
În acest caz, este ceva diferit, buruienile se smulg ușor, inclusiv dragaveiul, menta sau urzica.
Cum tot răul este spre bine, m-am gândit să împart stratul în două, să pun două rânduri de răsaduri, iar pe mijloc, să revin cu un carton sau ziar, și să pun toate buruienile adunate de pe strat, să le las să se descompună și să devină urmatorul compost din strat, și să hrănească plantele până la toamnă.
Voi avea grijă să mai adaug și ceva carbon…maculatură tocată, și chiar resturi de bucătărie din cutia pentru compost.
Udarea răsadurilor la plantare este obligatoriu să fie făcută cu macerat de urzica, și totodată, putem uda și grămada de buruieni și carton din mijloc, știind că urzica este un excelent activator al compostului.
In concluzie, un mulci în toată regula.
O fi bine, o fi rău, vom vedea. Așa am făcut și la vinete, și la roșii, și la castraveți.
În momentul în care va veni căldura de vara, am să prelungest mulcirea și printre răsaduri.
Tot ce faci nou în grădină, îți dă motiv de bucurie, și o speranță anume.
Grădinăriți cu dragoste!