Connect with us

Magazinul De Acasa

CUM SE FACE

[CUM SE FAC] Ghivecele nutritive – 0 cheltuieli

[CUM SE FAC] Ghivecele nutritive – 0 cheltuieli

Ghivecele nutritive sunt varianta cea mai simpla, ieftina, chiar distrctiva de a adaposti semintele noastre dragi. In teorie, desi nu am vazut prin magazine, exista un dispozitiv care construieste aceste ghivece nutritive sub forma de cuburi, diferite marimi, in functie de semintele pe care vrem sa le semanam sau rasadurile pe care dorim sa le repicam, in practica, ne putem descurca cu o imitatie pe care o putem face acasa, cu ceva imaginatie.

ghivecele nutritiveAtunci cand gradinaresti din pasiune, trebuie sa incerci sa te descurci cu lucrurile care te inconjoara, numai asa simti ca ” ai cunoscut samanta cu nume si prenume” . Sa faci amestecul de pamant cum simti tu ca este mai bine, sa gasesti o logica frumoasa a ingredientelor pe care le folosesti, pentru ca lucrul acesta nu prea ti-l explica nimeni clar.

In carti scrie ca, pentru rosii se foloseste  anumite proportii de mranita, pamant de telina si nisip, la ardei si vinete altele, la varzoase altele, insa nu iti spune si de ce, sa poti intelege “chimia”, asa ca noi am incercat sa ne bazam pe logica proprie.

dispozitiv ghivece nutritive

Cum se fac ghivecele nutritive

 • se face amestecul de pamant folosind mranita, pamant de telina, sau pamant de gradina (musuroi de cartita), nisip. Asta sunt componentele de baza. Noi am mai adaugat cate ceva (cenusa, fain de oase). Fiecare hotaraste ce si cat pune.
 • se amesteca in stare uscata
 • se umezeste cu apa fierbinte, pana devine o compozitie nu prea moale.
 • se lasa cateva ore, sau pana a doua zi sa se imbibe mai uniform.
 • se mestereste dispozitivul de taiere al  ghivecelor, din materiale refolosibile, in cazul nostru am ales o simpla “ciuperca” de prins zapada artificiala in perete si o sticla de plastic pe masura (diametrul) ciupercii, pe care am taiat-o cam la 6 cm inaltime. Nu este foarte complicat, dupa cum se vede in fotografii.
 • se umple dispozitivul cu pamant umed si tinand mana pe coada ciupercii, se ridica jumatatea de plastic in sus, realizand si un orificiu in sol, cu ajutorul cuiului din ciuperca.
 • in orificiul format urmeaza sa fie pusa samanta pretioasa.

dispozitiv ghivece nutritive 2Avantajele ghivecelor nutritive

 • se fac usor
 • se poate renunta la cautarea ghivecelor din plastic, carton, ziare
 • radacinile se vor forma mai bine, datorita oxigenarii pamantului
 • transplantarea se va face fara “deranjarea radacinilor” aceasta fiind aprope inexistenta
 • in cazul in care se fac ghivece mai mici, aceastea pot fi trasplantate in altele mai mari, foarte usor, stiind sigur cand va fi cazul, datorita usurintei cu care vedem radacinile iesind nabadaioase din primul
 • pot fi facute in orice tava care ne iese in cale.
 • tava incarcata cu ghivecele nutritive insamantate, se inveleste cu un celofan, pana la rasarirea semintelor.

dispozitiv ghivece nutritive 3

Continue Reading
Advertisement
6 Comments

6 Comments

 1. vasile

  February 7, 2016 at 6:31 am

  Buna dimineata. Foarte interesanta si originala ideea, cred ca o sa incerc si eu cu un pistol pentru silicon la care sa-i scot partea din fata a tubului. Multumesc pentru informatii. O duminica cu liniste si inspiratie va doresc.

  • vasi dubreu

   February 7, 2016 at 3:49 pm

   Buna dimineata! Incercati cum ziceti si daca iese ok, ne spuneti si noua 🙂
   Numai bine!

 2. Pingback: Rasadurile de vinete in ghivece nutritive - Magazinul De Acasa

 3. Pingback: Plantarea rasadurilor in gradina - metoda proprie - Magazinul De Acasa

 4. arakelian

  May 18, 2016 at 1:31 pm

  foarte interesanta ideea ta!
  Eu am semanat in … cartoane de oua. Radacinile au trecut prin carton, cartonul deja putrezeste (biodegradabil) asa ca separ alveola cu alveola si ingrop cu totul in pamant 🙂

  • Vasi Dubreu

   May 18, 2016 at 7:20 pm

   Da, am folosit si eu si cartoanele si cojile de ou, insa la rosii, ardei, vinete,..sunt prea mici pentru radacinile lor.
   Ghivecele astea le poti pune in altele mai mari, atunci cand repici. Toate solutiile astea sunt bune si mi-s foarte dragi.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

More in CUM SE FACE

To Top