Anul acesta, ploaia ne strica planurile de plantare. Intre timp, rasadurile au crescut mari si s-au facut frumoase. Printre picaturi, incercam sa mai punem cate ceva, cu speranta ca va veni si vremea buna. Rasadurile trebuie sa le calim si sa avem la indemana mereu cate o metoda de aparare a lor, in cazul in care noaptea, chiar si ziua, vremea ia o intorsatura urata. Pentru o gradina bio, trebuie sa ai alternative sa previi bolile, decat sa le tratezi.

Anul acesta, ca prima noutate, am incercat sa fac ghivece nutritive si a fost bine, insa toate lucrurile noi au si ceva secrete pe care le descoperi studiind. Le-am folosit si pentru rasadurile de vinete ( o parte), la castraveti si dovlecei. Sunt foarte tari. Le iei si le “arunci” in groapa de plantare, asa cum sunt. Atunci cand s-au facut marisoare, cele de vinete, le-am repicat si au devenit o frumusete. Acum le-am plantat in gradina.

De de spun metoda proprie?

Va amintiti ca anul acesta am trecut la gradina fara sapa si am facut straturi cu blani vechi, cartoane jos si mranita deasupra. Cartoanele au tinut cat au tinut piept buruienilor, insa ploile si vremurile au facut sa se decompuna si sa inceapa sa apara buruieni, si cu ajutorul semintelor din mranita…In acest caz este ceva diferit, buruienile se smulg usor, inclusiv dragaveiul, menta sau urzica.  Cum tot raul este spre bine, m-am gandit sa impart stratul in doua, sa pun doua randuri de rasaduri, iar pe mijloc, sa revin cu un carton sau ziar si sa pun toate buruienile adunate de pe strat, sa le las sa se descompuna si sa devina urmatorul compost din strat si sa hraneasca plantele pana la toamna,

Voi avea grija sa mai adaug si ceva carbon…maculatura tocata si chiar resturi de bucatarie din cutia pentru compost.

Udarea rasadurilor la plantare este obligatoriu sa fie facuta cu macerat de urzica si totodata putem uda si gramada de buruieni si carton din mijloc, stiinda ca urzica este un excelent activator al compostului.

In concluzie, un mulci in toata regula. O fi bine, o fi rau, vom vedea. Asa am facut si la vinete, si la rosii, si la castraveti. In momentul in care va veni caldura de vara, am sa prelungest mulcirea si printre rasaduri.

Tot ce faci nou in gradina, iti da motiv de bucurie si o speranta anume.

 

 

 

 

 

Gradinariti cu dragoste!