panorama

Am lucrat destul de mult la tema peisaj si am ajuns la concluzia ca, de cele mai multe ori, cea mai buna metoda de a imortaliza un peisaj este panorama. Asta pentru ca de obicei un singur cadru nu poate cuprinde intreaga priveliste si, implicit, maretia locului ales.

Pentru cei care nu stiu cum se face o panorama am sa explic in detaliu mai jos:
1. Iti trebuie, evident, un aparat foto – de orice fel, nu neaparat un DSLR, care costa zeci de milioane. Eu mi-am dat seama de lucrul asta de-abia dupa ce mi-am cumparat un DSLR, dar oricum era primul meu aparat foto. Unele smartphone-uri au functie de panorama incorporata, insa nu cunosc detalii si ma indoiesc ca rezultatele pot fi obtinute la dimensiuni mai mari.
2. Ideal ar fi sa ai si un trepied, dar nu e obligatoriu decat daca esti foarte exigent cu geometria. Eu in cele mai mult cazuri fac cadrele din mana.
3. Un program de creeat panorame; eu folosesc Adobe Photoshop CS6, dar exista si programe mai mici ca dimensiune care sunt specializate pe segmentul asta. Totusi, intotdeauna mai e nevoie de cel putin o mica retusare, asa ca folosesc Photoshop.
Ok, acum trebuie doar sa tragi cateva (4, 5, 6, 7) cadre, de la stanga la dreapta de obicei, in care sa cuprinzi treptat intreaga priveliste pe care doresti sa o fotografiezi. Cu sau fara trepied, e important sa mentii aparatul cat ma drept posibil in timp ce faci fotografiile, fie ele verticale sau orizontale. Eu am ales sa le fac vertical pe cele din cazul pe care o sa vi-l prezint mai jos. As recomanda, de asemenea, sa setati aparatul astfel incat pozele sa fie facute la o dimensiune mai mica, pentru ca nu e nevoie de o dimensiune mare, plus ca procesul de creare a panoramei va dura mai putin si programul (in caz ca folosesti Photoshop) va consuma mai putine resurse.
Dupa ce ai terminat de facut fotografiile e timpul sa incepi prelucrarea in Photohop; Functia de creeare a panoramei o vei gasi in meniul File > Automate > Photomerge, ca in imaginea de mai jos:
In fereastra care ti se va deschide trebuie doar sa apesi butonul Browse si sa selectezi pozele pe care le-ai facut (click pe prima din ele apoi Shift+click pe ultima e cea mai usoara metoda de selectare cand lucrezi o o serie). Eu de obicei bifez si casutele Vignette Removal si Geometric Distorsion Correction pentru ca de multe ori exista o diferenta de expunere intre fotografii si asta ajuta la echilibrarea nuantelor, e foarte vizibil la cer lucrul asta. Rezultatul, care de multe ori se lasa mult asteptat pentru ca se proceseaza greu, cel putin pe calculatorul meu, e de cele mai multe ori o forma neregulata din care trebuie sa decupezi tu forma pe care o doresti. Uite ce mi-a iesit mie:
panorama
Primul lucru pe care-l fac dupa ce se termina de procesat imaginea este sa dau click dreapta pe unul dintre Layere si apoi click pe Convert to Smart Object, apoi click dreapta pe Layerul rezultat si click pe Rasterize Layer. Nu e obligatoriu, dar simplifica mult lucrurile (Eu si redimensionez imaginea pana imi incape in ecran la 100% zoom
Se poate vedea ca fotografiile sunt facute din mana, fara trepied, pentru ca in partea de sus exista o zona miscata, pe care nu am putut sa o elimin decat printr-un crop mai drastic:
Cam atat despre panorama in sine. Eu unul, totusi, nu sunt multumit de rezultatul original mai niciodata, poate pentru ca nu sunt asa pasionat de detaliile tehnice ale aparatului si prefer sa imi desfasor munca mai degraba in fata monitorului, in Photoshop, unde am un control mult mai vast asupra imaginii. Dar depinde de fiecare, daca cineva se axeaza pe foto-jurnalism cred ca e mai OK ca imaginea sa fie cat mai putin prelucrata si sa reflecte, pe cat posibil, realitatea.
In cazul de fata am mai procedat la cativa pasi, m-am gandit ca imaginii de mai sus i s-ar potrivi un aer impresionist, care poate fi recreat destul de usor in Photoshop prin urmatorii pasi:
1. Meniul Image > Adjustments > HDR Toning (cand programul te intreaba daca vrei sa faci Flatten Document, apasa Yes) apoi am aplicat urmatoarele setari:

Adica, mai pe scurt, am redus nivelul de detalii la -100%, Saturatia la 0% si am marit Vibrance la +100% iar rezultatul este urmatorul:
panorame
Da, arata oribil, dar nu va ramane asa. Urmatorul pas este sa selectezi intregul spatiu folosind CTRL+A, sa-l copiezi cu CTRL+V, sa revii la forma de dinainte de HDR folosind panoul History (daca nu il ai deschis: Window > History) dand click pe “Flatten Image”, si sa formezi un Layer nou cu forma de HDR folosind CTRL+V.
Urmatorul pas este sa selectezi Layerul “Background” si sa ii faci o copie, cu click dreapta pe Layerul Background apoi click pe “Duplicate Layer”. Selecteaza Layerul “Background Copy” din panoul Layers si muta-l cu mouse-ul deasupra Layerului “Layer 1” (imaginea HDR). Apoi mergi in meniul Filter > Filter Gallery > Sketch > Torn Edges, ca in imaginea urmatoare:

Iar rezultatul este asa:

Acum, avand selectat “Background Copy” in panoul Layers, seteaza Blendingul pe Soft Light, iar Opacitatea undeva in jur de 35%, ca in imaginea de mai jos. Apoi, eu am mai adaugat un pic de nuanta folosind Meniul Layer > New Adjustment Layer > Gradient Map, folosind Modul Lighten si Opacitatea 36%. Schema de culoare folosita de mine se numeste Sepia 3, dar nu este inclusa in setul original de degradeuri, asa ca poti alege orice schema de culoare pe care o doresti. Am adaugat si un al doilea astfel de layer, de data asta pe modul Soft Light si cu Opacitatea de 50%, schema de culoare Copper.

Urmatorul pas este sa creez un Layer nou (cu butonul de langa cosul de gunoi din prima imagine din randul de mai sus 😛 ) deasupra celorlalte, apoi din Meniul Image > Apply Image > OK. Pe layerul care rezulta aplica un alt efect din Meniul Image > Adjustments > Vibrance, si muta bara de Vibrance la 100% ca aici:
Iar rezultatul final este acesta:
panorama

Daca ii e cuiva mai usor avand fisierul .PSD il pot pune la dispozitia lui/ei 😛 Sper ca am fost catusi de putin de folos!

Articol scris de Rafi Dubreu