Dupa cum stim, plantele sunt fiinte vii, care au nevoie de apa, aer si elemente nutritive.
Elementele nutritive sunt impartite in trei :
– Substante nutritive de baza ( macroelemente ) –Azot (N), Fosfor  (P) si Potasiu (K)
– Substante nutritive secundare ( mezoelemente )-Magneziu,Calciu, Sulf
– Microelemente – Fier, Zinc, Mangan
            Zat de cafea uscat pe soba

Am vorbit despre sursele casnice de Potasiu, acum voi spune cate ceva despre sursele de azot . Daca potasiu este responsabil de radacini, bulbi…, azotul este responsabil de partile aeriene ale plantelor, tulpina si frunze. Din acest motiv este bun, pentru legumele cu frunze, precum salata, spanacul,varza..
Lipsa azotului se manifesta prin frunze palide si innegrirea celor din partea de jos, planta dezvoltandu-se incet.
Atentie, totusi, excesul de azot, poate face plantele mai fragile si mai vulnerabile la diversi paraziti din gradina.

Principalele surse de azot sunt : zatul de cafea, urzica, gainatul de pasari, sangele uscat de la pasarile de curte, coarne de animale, macinate sau arse,
   Zatul de cafea este cel mai la indemana, deoarece tuturor ne place o ceasca de cafea , dimineata. Molecula de cafeina din cafea contine azot, de aici si motivul pentru care putem folosi zatul de cafea ca fertilizator in gradina.
Eu usuc zatul de cafea, recuperat din filtru, pe soba sau in cuptor. Vara se poate usca, in strat subtire, la soare. Dupa uscare il depozitez in cutii si il folosesc la florile din ghivece, la trandafiri, il incorporez in compost, il pun la baza coniferelor, il amestec cu semintele de salata,spanac,morcov,inainte de insamantare.In acest mod , semintele sunt despartite mai bine, raritul facandu-se mai eficient. (Il folosesc si ca odorizant in bucatarie, in momentrul in care gatesc. Cand am facut jumarile, nici nu s-a cunoscut in casa, datorita zatului uscat de pe soba)

urzica

Urzica,este o alta sursa bogata in azot.

Se foloseste in mai multe feluri :
zeama de urzica
– urzica ( frunze si tulpina,fara flori cu seminte), se toaca si se ingroapa in sol inainte de prelucrarea de primavara.
– se foloseste ca mulci
– se foloseste in groapa de plantare . Se face fiertura, se raceste, plantele se pun in gropile de plantare iar cu zeama se uda dupa plantare.
Gainatul de pasari – eu il folosesc dupa o prealabila fermentare in apa de ploaie, cateva zile, dupa care il diluez si il pun in straturile de legume ( nu radacinoase).
– de la Adinuca am invatat sa-l usuc si sa-l imprastii pe sol.
Sangele uscat de pasari de curte – se colecteaza sangele , atunci cand taiem pasarile, se pune la uscat, se imprastie pe sol, sau, se foloseste zeama de carne de la spalatul pasarilor prospat taiate. Se foloseste la udatul florilor.
Mai vorbim.

Urmeaza Fosforul (P).