Ca sa faci un bulion foarte bun, ai nevoie sa stii mai multe secrete. Metodele sunt multe, fiecare si-o alege pe cea care ii vine bine si se adaptateaza, timpului, utilajelor de acasa, gustului si exigentei.

Cand esti grabit, poti face un bulion, reteta rapida, cand ai timp berechet, poti incerca metoda clasica a masinii de separare a semintelor si pielitelor, insa noi, cei care vrem sa salvam seminte de la cele mai si cele mai frumoase si gustoase rosii, trebuie sa adaptam un pic metodele, astfel incat sa nu ne stresam :)))

Poti foarte bine sa le crestezi si sa le oparesti, putand astfel sa indepartezi pielita, insa pastrand semintele, putem sa le taiem in felii si sa le punem la fiert si apoi sa le dam prin sita…metoda pe care am aplicat-o si eu in cazul de fata.

Bulionul la tava este un produs perfect daca indeplinim o conditie:

  • Rosiile sa fie coapte bine si diferite soiuri, deoarece odata amestecate cele dulci cu cele dulce acrisoare, cele fade cu cele de vis, va rezulta un bulion caruia nu ii va mai trebui nimic.
  • Pulpa de rosii trecuta prin sita si pusa in tavi la cuptor, se caramelizeaza usor si nu va mai fi nevoie nici de zahar, nici de sare ( sarea si laptele sunt doua alimente care au sare proprie).

Bulion

Bulion la tava – Ingrediente si mod de preparare

  • Rosii diferite, cu gusturi diferite, cu texturi diferite
  • In cazul in care dorim sa ne pastram seminte de la rosiile cele mai frumoase, le taiem pe jumatate si stoarcem seminte intr-un pahar si punem apa deasupra…asa cum am invatat la metoda de fermentare.
  • Daca nu dorim, le taiem pur si simplu in felii mari si le punem toate intr-o oala mare si le punem la fiert. Aveti grija sa mestecati din cand in cand, deoarece se prind de fundul oalei.
  • Daca rosiile au fost foarte zemoase, se fierb mai mult in acest stadiu. In momentul in care rosiile s-au patruns bine si pielitele se vad desfacute, stingem focul si le lasam la racit.
  • Rosiile racite se trec printr-o sita. Insistam cu o lingura de lemn, pana ce vor ramane doar pielitele si o parte din seminte.
  • Pulpa se pune in tavi, la mine cantitatea ramasa a intrat in doua tavi adanci de aragaz. Una am pus-o pe canturile proprii ale cuptorului, alta pe gratar.
  • Se coc in cuptor la o temperatura moderata, cc 175-180 grade C, pana cand o parte de apa se evapora si incepe sa se caramelizele pe margine. In tot acest timp, mestecam in tavi…nu uitati!
  • Intre timp, se pregatesc sticlele, in cazul in care le sterilizati si puneti bulionul fierbinte in ele, nu mai este nevoie de o sterilizare in plus, pur si simplu, se acopera cu o patura groasa si se lasa sa se raceasca incet.
  • In cazul in care aveti sticle curate, dar nesterile, puteti pune bulionul in ele, acestea fiind asezate pe o tava sau cu cutite de inox sub ele ( sa nu se sparga), insa dupa aceea, se sterilizeaza sticlele cu bulion, in apa, 30 minute, din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
  • Le scoatem si pe acestea apoi, le acoperim si le lasam sa se raceasca incet.

Astfel facut, bulionul are un gust echilibrat, foarte gustos si poate fi folosit la pizza, la spaghete, la sosuri, la ciorbe sau alte preparate cu pretentii.

Conservariti cu dragoste!