Reteta de Caltabos de casa este o reteta pe care am considerat-o mereu mai versatila, putand face o compozitie din exact ce organe ne plac, din ce avem in casa sau gasim in magazine, iar daca am taiat porc si avem din toate, anumite organe pot face parte si din compozitia pentru caltabos si pentru cea de toba de casa, ex.rinichi sau inima.

Ce mi se pare mie foarte important, inafara de gust, este presarea lui cu o greutate, astfel isi ia un aspect mai ferm si mai “office”.

Textura este iar un lucru care poate fi diferita de la o familie la alta, multe gospodine folosesc o sita mare de la masina de tocat, sau chiar le toaca manual. Noua ne place mai mult sa tocam organele prin sita mica, sa semene cu lebarul sau pateul si nu imi place absolut deloc sa vad bucati de grasime “plutind” prin ei. Se poate pune orez fiert in compozitia toacata.

In acest an am facut un caltabos usor mai diferit, nu pentru ca asa am dorit, ci pentru ca asta am gasit in magazin, in acel moment. Problema mare a fost cu matele crete pe care le-am folosit, pentru ca au fost sparte si prea razuite cat sa se comporte ok la fiert, insa m-am descurcat. Deci atentie de unde vi le procurati!

Cantitatile de mai jos le dau pentru a va putea orienta dinante de prepararea caltabosului.

caltabos de casa

Caltabos de casa – Ingrediente si Mod de preparare

  • 1,400 kg ficat
  • 1,250 rinichi
  • 800 gr inima
  • 500 gr plamani
  • 1 kg slanina
  • 2 cepe mari
  • sare, piper, cimbru, foi dafin
  • 1 m mat cret

Cam aceste ingrediente le pun in mai toti anii, anul acesta am inlocuit plamanii si inima cu 1 kg rasol si este foarte Ok.

Pana la urma putem pune exact ce avem, iar ca o regula de tinut minte, intr-un mat cret de 1 m, intra 4.5 – 5 kg de compozitie, in functie de grosimea matului.

Asa ca, toate organele le punem la fiert. Daca folosim si rasol, il punem intai pe el pentru ca are carne si sorici si fierbe mai greu, iar dupa ce se vedem ca est usor fiarta carnea, punem si oranele si clocotim totul inca o jumatate de ora. In apa de fiert punem sare si foi de dafin. Dam oala deoparte, scoatem organele cu o paleta si le lasam sa se racoreasca. Pe un tocator, le taiem grosier, scoatem carnea de pe oase in cazul rasolului si apoi dam totul prin masina de tocat, inclusiv ceapa. Daca folosim sita cea mare la masina, ceapa se toaca marunt la mana.

Punem totul intr-un vas incapator, punem sare, piper si cimbru si amestecam foarte bine. Gustam! Compozitia trebuie sa fie omogena si onctuoasa.

Punem accesoriul de umplut la masina. Matul se curata de sare si se spala bine, apoi se tine cateva momente  in apa calda, pentru ca sa alunece usor pe accesoriu.  Se umple matul cu compozitia de caltabos, apoi se leaga la capete cu ata. Se fierbe in apa in care au fiert organele, 45 minute la foc domol. Daca nu se pune ceapa, timpul poate fi si de 30 minute.

Dupa ce a fiert, caltabosul se pune intr-o tava, peste el se pune un tocator mare si deasupra o greutate. Se lasa pana a doua zi.

Se poate portiona si congela, iar atunci cand vrem sa consumam il decongelam cu o seara inainte, nu fortat. In frigider se paote pastra invelit intai in hartie si apoi in punga, pentru a nu se usca. Se servesc cu mustar:)

Asta este tot!

Bucatariti cu dragoste!