Ca plantele dumneavoastra sa fie mai rezistente la boli,va sfatuiesc sa folositi solutii facute din urzica ,tataneasa sau coada calului.Cu aceste solutii se stropesc plantele de la nivelul de rasad,fie el de rosii,ardei,varza,pina la rasaduri de flori .Bulbii de flori,cum ar fi lalele,crini sau gladiole se pot tine citeva minute in solutie ,se usuca si se pastreaza pina la punerea lor in pamant.Eu am folosit solutiile si la udarea rasadurilor la plantare timp de 1 saptamina,punand cite o canuta de solutie la fiecare rasad,cu rezultate foarte bune atit pentru dezvoltarea lor cit si pentru protejarea impotriva bolilor.

 

 

Solutie de urzica (cu sau fara tataneasa)

1 kg urzica proaspata fara flori sau radacini

10 litri de apa de ploaie

Se toaca urzica mai mare,se pune in recipientul cu apa de ploaie si se acopera neaparat.

Se amesteca in recipient in fiecare zi timp de o saptamana.In acest timp urzica fermenteaza,dar emana un miros urat,fapt pentru care se pune intr-un colt mai indepartat al gradinii.

Dupa o saptamana se strecoara si se foloseste 1litru de solutie amestecat cu 9 litri de apa,ori stropind plantele ori udandu-le la radacina.

Daca se foloseste si tataneasa se pune in combinatie cu urzica .

 

 

Fiertura de coada calului este bogata in acid salicic.Fortifica tesutul plantei,asfel sporii ciupercilor pot penetra mai greu.Prepararea fierturii este simpla.
Macerati timp de de 24 ore in 10 litri de apa,1 kg coada calului prospata sau 150 gr coada calului uscata(se poate procura din farmacii).Fierbeti apoi solutia o jumatate de ora,diluati-o in proportie de 1:5 si stopiti plantele periclitate.

Din ceapa si usturoi se poate face o solutie de blocare a dezvoltarii ciupercilor.
Macerati o jumatate de kg de ceapa sau usturoi in 10 litri de apa,apoi diluand solutia in proportie de 1:10 stropiti solul.
Pentru rosii se mai poate folosi zar sau lapte acru diluat 1:1 ,cu care stropiti planta 1 saptamana la rand.