In dorinţa de a face dulceţuri fără zahăr, am găsit momentul optim de a face pectină la mine acasă, din merele verzi, incă necoapte, mere nestropite cu chimicale. Aceasta este perioda cand merele conţin cea mai multă pectină.

 

Mod de preparare pectină de casă

Se ia o cantitate oarecare de mere verzi, încă necoapte, se spală repede sub jet de apă, se toacă merele în 2 sau în 4, depinde de mărimea mărului, lasând fructele cu tot cu cotor si coaja. Este foarte important acest lucru.

Atenţie! Nu faceţi suc în storcător şi să îl folosiţi pe acesta, pentru ca nu are aceeaşi pectină, ca în cazul in care punem marele cu tot cu cotoare si coaja.

Se pune apă, cât să acopere merele şi se pune oala la fiert, pană lichidul ajunge jumătate din cantitatea iniţială. Mestecaţi din când în când, pentru ca merele se pot prinde de fundul vasului.

Exisă şi un mod de a face verificarea, inainte de a lua vasul de pe foc.

Se pune o lingură de zeamă de mere să se răceasca. Intr-o lingură de alcool, se pune o picatură din această zeamă rece. Dacă se formează o bobiţă tare şi serioasă, înseamnă ca pectina este gata, daca nu, se mai lasă  pe foc şi se mai face proba.

În cazul în care este gata, se strecoară compoziţia printr-o sită deasă sau printr-un tifon şi se foloseşte la prepararea dulceţurilor. Se pastrează în frigider, dacă o folosim in zilele următoare, sau in congelator, daca o folosim tot anul.

Acum, o să mă intrebaţi câtă pectină se foloseşte?

Este o întrebare mai dificilă, pentru că, in funcţie de fructul folosit la dulceaţa, care are mai mult sau mai puţină pectină, sau in funcţie de cantitatea de zahăr pe care vreţi să o puneţi sau nu,  se pune si soluţia noastră facută in casă. Dar ca sa vă dau o idee, eu am pus 200 ml pectină la 1 kg de cireşe, pentru dulceaţa fără zahăr.

Cum se foloseşte

Se fierb fructele de la început în pectină până se leagă ca orice dulceaţă normală. În cazul în care nu se foloseşte zahăr deloc, se fierbe până când, trecâd cu lingura prin dulceaţă, vedem pentru o clipă fundul cratiţei.

Dar acest lucru face parte din alta postare.

Conservariti cu dragoste!