Dulceața de smochine și pere, am ales să o fac, deoarece, anul acesta a fost un an în care smochinele au excelat, și nu numai la mine. În dulceață, ele nu sunt foarte parfumate, însă în combinație cu un alt fruct aromat, fac un parteneriat excelent.

Avand pere la îndemână, am zis să le combin, și acum pot zice că a rezultat o dulceață foarte bună, și, de ce nu, selectă.

Dulceață de smochine și pere – Rețetă

1 kg smochine

1 kg pere curățate

1 măr mai verde (pentru pectină)

1 kg zahăr

Se taie smochinele felii, perele se curăță de coajă, apoi se taie bucați mici, mărul se toacă cu tot cu coajă, însă în bucăți mici de tot, să nu rămână cu textură mai tare, deoarece eu l-am folosit pentru pectină pe care o conține. Se pun toate într-un vas încăpător, se adaugă zahărul peste ele, apoi se lasă în repaos circa 2-3 ore, ca fructe să își lase zeamă. Se amestecă bine, apoi se pune dulceața la foc, până când se fierbe bine, până devine sticloasă, și picătura de sirop picurată pe o farfuriuță, de pe lingura de lemn cu care amestecăm, nu se lățește. Acum m-am gândit că aș fi putut chiar să o mixez cu blenderul vertical, și să rezulte un gem ușor de întins pe pâine, dar poate, data viitoare.

Borcanele le-am sterilizat în cuptor 20 minute, la 150 grade, apoi am pus dulceața de smochine și pere fierbinte în ele. Le-am acoperit cu o pătură, și le-am lăsat să se răcescă în tihnă.

Din cantitatea de mai sus, mi-au ieșit 5 borcane de 400 gr, plus 2 felii pentru degustare.

Culoarea este superbă, fix asortată cu toamna.