In majoritatea cazurilor,iubitorii de flori nu vor sa intervina in forma florii pe care a cumparat-o sau pe care a reusit sa o cultive singuri din seminte sau butasi de lastari,de frica sa nu afecteze cu ceva cresterea florii.
Sfaturile pe care vi le dau eu,din experienta proprie,sunt urmatoarele:

  • in cazul in care ati reusit sa “prindeti”un lastar de floare folosind un butas inradacinat in apa sau in pamant direct,lasati-l sa se prinda (cam 1 luna ii trebuie sa faca radacini),apoi rupeti virful lastarului.Daca butasul este mai mare si va permite,puteti sa rupeti virful cu 3 noduri si sa il puneti si pe el la inradacinat la randul lui sporind numarul de flori .
  • in cateva zile veti observa la subtioara frunzelor,dezvoltarea unor noi lastari tineri.
  • cind ajung si acestia sa aiba mai multe noduri ,se ciup si ele la rindul lor,rupand cu virful degetelor exact virful lastarului.
  • in curand,veti reusi sa obtineti dintr-un mic butasi pe care ,ori l-ati “furat”,ori l-ati primit,o frumoasa planta bogata ,care se pregateste sa-si formeze o multime de boboci de flori.
  • va dau exemplu de flori la care se realizeaza acest exemplu de taiere:cerecelusi (fucsii),muscate,pristolnic(ambutilon),justitiana,trometa ingerului,leandru,sporul casei(impatiens),urzicute,tufanici,begonii,etc
  • in cazul begoniilor se face tot la fel,chiar se rupe primul buboc de floare care vrea sa apara,lasand planta sa isi acumuleze energia pentru formarea a cati mai multi boboci.Begoniile formeaza usor radacini prin butasi din lastari dar si din simple frunze puse in apa pentru inradacinare.