Coacazul este considerat “Cenusareasa” fructelor de padure. Anul acesta, arbustii nostrii au facut multe fructe. Anul trecut am facut jeleu, acum, am cautat retete de dulceata si nu am gasit decat de coacaze rosii, de la care trebuiau scosi samburii ….si in final, satula de cautari, m-am hotarat sa fac un gem fara fitze.

    Am cules coacazele si le-am lasat petalele acelea uscate, pentru a nu deveni o povara a conservelor, stand si curatand bob cu bob….
Am pus zahar peste ele si le-am lasat o noapte sa lase un pic de zeama. Coacazele nu le-am cantarit, dar am avut intr-o galetusa de 3 litri..si am pus 1 kg zahar.

A doua zi le-am pus pe foc si am fiert gemul pana picatura a stat picatura. L-am pus in borcane sterilizate si le-am mai lasat o jumatate de ora in cuptor sa formeze o crusta. Apoi le-am capacit si le-am pus in camara.
A iesit un gem acrisor, bine legat si foarte bun.
Coacazele sunt foarte sanatoase, in special in ameliorarea reumatismului si a poliartritei reumatoide si in tratarea afectiunilor  stomacului. Tot la fel de folosite sunt si frunzele pentru  ceaiuri. Gasiti multe marturii pe net.
Mai vorbim.
Conservariti cu dragoste!