La gogoși te gândești atunci când vrei să îți amintești de copilărie (aviz prietenelor mele din grup), la gogoși te gândești atunci când vrei să simți dulceața zaharului pudră și mirosul de prăjit în ulei încins, un miros specific, pe care l-ai recunoaște dintr-o mie.
Gogoșile denota simplitate și ceva familiar aș putea spune.
Mama mea ne făcea gogoși simple dar foarte bune și, în momentul în care am dorit să fac și eu, atunci când m-am căsătorit, am reușit un cu totul alt gust, nimic asemănător.
Eu nu sunt o persoană conservatoare, de aceea, încerc rețete noi, chiar dacă nu sunt foarte convinsă de rezultat. Este modul meu de a simți frumusețea vieții. De multe ori mă depărtez de inițialul situației, însă învaț din faza de explorare și, cu mare plăcere, mă intorc la origini.

Faina, drojdie, apa si un pic de zahăr. Se ia o portie mică, se întinde și apoi se prăjește. Fierbinte, se pudrează cu mult zahăr pudră. ” Asta este rețeta mamei, departe de ceea ce am pregătit azi.

 

gogosi cu praf de carbuneSă vorbim un pic despre cărbunele vegetal.

În momemtul în care am descoperit rețeta, primul lucru a fost să mă gandesc la o modalitate de a face rost de el, însa, așa cum știți, Universul le potrivește mereu și am găsit exact ce îmi trebuia, câțiva cărbuni făcuți special pentru consum.

Dacă dați o căutare pe net, veți găsi o mulțime de lucruri bune despre cărbunele vegetal, chit că este considerat un medicament.

Măcar și numai pentru detoxifierea colonului, și tot ar fi minunat dacă l-am folosi mai des.

Îmi aduc aminte atunci când am făcut pudra de mentă și am utilizat-o intr-o tartă, eram  așa curioasă cum va ieși, încât țopaiam ca un copil pe langă ea.

Așa mi s-a intâmplat și acum. Pfoa!

Mă gândeam că poate pudra de cărbune dă gust amar gogoșilor mele, că poate nu devin negre cum mi-aș fi dorit, că poate nu reușesc să le umplu cu crema de ciocolată..

Dar poate că vă întrebați de ce am dorit să fac gogoși negre, păi da, am avut o provocare. Trebuia sa fac un desert pentru a intâmpina ziua de Black Friday. Ceva negru și bun de mancat!

Nu contează că la noi toate magazine și-au luat-o personal pe acesta zi și au declarat-o în fiecare weekend, însa am zis să nu fiu luată pe nepregatite…Glumesc, mi-a plăcut provocarea!

gogosi cu praf de carbune

Cărbunii i-am făcut pulbere în mojar și a iesit foarte bine. La final am cernut pudra, pentru a mă asigura că este ceva de mare finețe.

Una dintre proprietațile ciudate a pudrei de cărbune, este faptul că este definită pudra neagră care face dinții albi. Acest lucru îl simți, și nu neaparat că se albesc, dar faptul că simți ca îi curață, este real.

gogosi cu praf de carbune

Gogoșile cu pudră de cărbune și umplute cu cremă de ciocolată au fost o noutate în capitolul rețete, ca fiind desertul pe care l-am realizat cu mare drag și curiozitate.

gogosi cu praf de carbune

Un Black Friday cu potențial uriaș vă doresc, zi în care să vă cumpărați exact ce vă doriți!

Print Recipe
Gogoși cu pudră de cărbune, umplute cu cremă de ciocolată
Un alt mod de a savura o gogoașă.
Prep Time 60 min
Cook Time 30 min
Passive Time 90 min
Servings
pers.
Ingredients
Aluat de gogoși
Crema de ciocolată
Prep Time 60 min
Cook Time 30 min
Passive Time 90 min
Servings
pers.
Ingredients
Aluat de gogoși
Crema de ciocolată
Instructions
 1. Pentru prepararea aluatului, pregătim un castron încăpător, în care cernem făina, sarea si pudra de cărbune. Amestecam.
 2. Adaugăm zahărul, iar in mijloc punem ouăle și laptele călduț. Începem frământarea ca la orice aluat.
 3. Punem și untul, bucățică cu bucățică, până înglobăm toată cantitatea. Trebuie să avem un aluat negru, elastic și omogen. Dacă este prea moale, mai adăugăm făină.
 4. Acoperim aluatul și îl lăsăm la crescut 1 oră, timp în care trebuie să își dubleze volumul.
 5. În acest timp facem crema. Punem laptele la fiert într-o crăticioară. Într-un castron se amestecă ouăle, zahărul, cacao și mălaiul.
 6. Se adauga laptele fierbinte peste compoziție și se amestecă. Se repune crema în crăticioară și se fierbe câteva minute pe foc, mestecând încontinuu.
 7. Se răcește și se pune într-un poche.
 8. După ce aluatul a crescut, se împarte în cc.12-15 bucăți rotunde pe care le aplatizăm ușor cu palma. Le acoperim și le mai lăsăm să crească 30 minute.
  gogosi cu praf de carbune
 9. Gogoșile le prăjim într-o crăticioară cu cc.1/2 litru ulei, încins la 180 gr C. Punem câte 4 bucăți odată și le ținem câte 5 minute pe fiecare parte. Din cauză că sunt negre, nu ne dăm seama exact când sunt rumenite, fără un timp exact stabilit.
 10. Gogoșile se scot pe un prosop de hârtie de bucătărie și se lasă la răcit.
 11. Cu ajutorul unui cuțit se crestează câte un orificiu, în care bagăm poche-ul și umplem gogoșile cu cremă. Pudrăm cu zahăr pudră.
Recipe Notes

În cazul în care vă rămâne cremă, în momentul servirii, tăiați gogoașa pe jumătate și puneți cremă pe ea, apoi savurați-o!

Share this Recipe