Melasa este, ori un produs secundar al fabricarii zaharului si se gaseste in magazine, insa in compozitia careia se gasesc si resturi de substante chimice utilizate la prepararea, ori un indulcitor pe care il poti prepara in casa, din sfecla de zahar, sfecla pe care o poti cultiva in propria gradina.

Cultivarea ei este printre cele mai simple culturi. Insamantezi samanta cu samanta si, inafara de careva pliviri si ceva udari, in cazul in care nu ploua des, nu ii mai trebuie nimic. Daca o pui prea deasa, trebuie sa o raresti, replantand-o in alt loc.

Ce contine melasa, si care ne face mai sanatosi, sunt mineralele: fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu.

Chiar daca intr-o prajitura nu poti folosi numai melasa, poti totusi sa inlocuiesi o parte si in acelasi timp sa aduci si aportul de minerale pentru organismul tau.

melasa

Melasa – Ingrediente si mod de preparare

  • sfecla de zahar
  • apa

Sfela de zahar se spala si se curata bine de pamant cu o perie. Se taie apoi in jumatate, folosind un satar de bucatarie, deoarece este destul de tare, apoi iar in jumatate si apoi in bucati mici. Cu cat sunt mai mici, cu atat se fierbe mai repede. Eu am incercat sa folosesc un storcator, insa textura sfeclei nu a permis stoarcerea ei. Putinul suc pe care am reusit sa il scot a fost dulce si bun.

Se pune sfecla intr-o oala incapatoare, peste care se adauga apa, cat sa o acopere si poate un deget mai sus. Spun asta, deoarece trebuie sa fiarba cc 1 ora si ii trebuie totusi destula apa, cat sa nu scada.

Dupa ce sfecla este fiarta, atunci cand intra varful unui cutit usor in ea, se strecoara zeama. Aceasta va deveni melasa noastra prin firbere indelungata. Deci se pune oala inapoi pe foc si se mai fierbe cc. 3 ore pana va deveni un sirop brun. Se ia spuma formata la suprafata.

Siropul format se depoziteaza in borcane sterilizate.

Ca raport de productie, iese cam 500 ml din 5 kg sfecla curatata..in mare.

Melasa este dulce cu usor iz amarui, iz care nu este rau deloc.

Acum urmeaza sa o folosesc si la prajituri :)))

Conservariti cu dragoste!