Despre acest minunat otet de mere citim zilnic foarte multe lucruri, unele sunt pot fi mituri, altele pot fi exact asa cum se scrie. In urmatoarea perioada, imi propun sa verific cel putin cinci din calitatile lui.

               Din cate am studiat, majoritatea retetelor se pregatesc din mere, apa, zahar, drojdie…Problema buna este ca mere se gasesc din belsug si fara a avea pretentii sa fie mari si frumoase, fara pic de stricaciune si chiar daca nu avem in gradina, sigur gasim la vreo mamaie in piata, din cele nestropite.

Eu nu am respectat retetele si am optat pentru un otet din cidru de mere, fara apa, zahar sau alte adaosuri.

Otet din cidru de mere

Otet din cidru de mere – Mod de preparare

Se pot alege mere mai micute,  daca s-ar putea un amestec de soiuri, care sa fie dulci, sa nu aibe urme de mucegai, deoarece se va regasi in suc. Se spala, se curata de vreo stricaciune si, cu ajutorul unui storcator, se face suc de mere.

Se pune sucul in sticle, insa doar pana la jumatate, pentru ca avem spuma multa. Se pune un tifon legat cu un elastic si se pun la fermentat. Dupa 10 zile, moment in care sucul se transforma in cidru, este timpul sa strecuram lichidul.

Se repune cidrul de mere in alte sticle, se pun dopuri, insa se lasa neinchise total. Se lasa cidrul sa se transforme in otet, lucru care incepe dupa inca 10-12 zile. Este posibil sa apara un strat albuminos subtire la suprafata, insa se poate ridica fara probleme. Se inchid sticlele si se pastraza la racoare.

De acum il putem folosi, nu ca pe otet normal, ci cu mult mai mult drag si mai des.

Sa trecem la verificarea miturilor!