Nu mă gândeam vreodată că această Pâine cu maia va deveni prietena mea cea bună, prietenă pe care am acceptat-o și cand avea gust de cauciuc, și când avea coaja tare ca o talpă, și când a început să strălucească, și mai ales atunci cand sunetul ei, atunci când o scoți din cuptor, te umilește pe bune.

Acum ceva timp, nici nu aș fi acceptat gândul că trebuie să fac maia, să o hrănesc, să o admir ca pe orice mică minune cu care mă întâlnesc adesea în grădina mea, și nu pentru faptul că am o problemă cu lucrurile complicate, ci pentru că nu cunoșteam simplitatea lucrului bine manageriat în domeniu pâinii.

pâine cu maia și semințe

Acum știu că putem să ne pliem pe orice situație de timp, atunci când avem serviciu, iar dacă facem câteva calcule simple de ore, reușita este garantată.

Rețeta de azi este pentru cine are deja maiau și iși dorește o pâine pufoasă, ideală pentru sandwich-uri, textură omogenă, se feliază foarte bine, chiar dacă dorești să tai felie de o jumătate de centimetru. Firmituri aproape zero

Dacă ar fi să cronometrăm timpul efectiv petrecut cu mâna în aluat, ar fi ceva intre 30 si 40 minute. Restul este timp în care putem să ne ocupam și de altceva.

În cazul în care maiaua este în frigider de ceva timp și trebuie hrănită, o facem dimineața de dinaintea zilei în care coacem.

Eu hrănesc Maiaua așa:

75 gr maia(bătrână)+75 gr apă+75 gr făină

Amestec si las in bucătărie până își dublează, chiar triplează volumul. Durează între 6-10 ore.

În acest moment, din ea iau 36 gr pentru preferment, iar restul  păstrez în frigider.

PREFERMENTUL

  • 36 gr maia
  • 72 gr apă
  • 72 gr făină

Se amestecă într-un castron ( ar fi indicat unul cu capac etanș, este mai comod) și se lasă toata noaptea la dospit (intre 12-14 ore. Dacă preparăm seara la ora 20, dimineața la 8 suntem gata de începere.

Tot acum punem semințele la înmoi într-o ceașcă, însă folosim o cantitate de apă din cea totală a pâinii. Eu am folosit 5 linguri apă, pe care le-am scazut apoi din total.

Paine cu maia și semințe – Ingrediente

  • 180 gr preferment ( 36 gr maia+72 gr făină+72 gr apă)
  • 510 gr făină 550 ( sau 650, sau amestec )
  • 330 gr apa
  • 10 gr sare mare
  • 2 linguri semințe de in
  • 2 linguri semințe chia

În același castron în care am facut prefermentul, punem apa, amestecam bine, bine, semințele cu tot cu lichid și apoi punem făina. Eu o cern. Îmi place senzația și catifelarea făinii cernute.

Amestecam bine cu mâna sau cu o spatulă, până toata făina este înglobată. Nu trebuie să mai avem făină uscată în vas. În cazul în care se întamplă, mai PICURĂM câte puțină apă, până toată făina este umeda și devine aluat. Punem capacul la castron, sau o folie de bucatarie și lasăm aluatul 20-40 minute pentru AUTOLIZA.

După aceste minute, punem sarea și o amestecam bine în aluat, din exterior în interior, apoi îl mai lăsăm 10 minute la odihnă. Urmeaza lupta cu el (glumesc..dar așa zice o prietenă bună)

Eu frământ după tehnica Bertinet. Face așa un aluat, de rămâi impresionat. Fără glumă!!

In acest video, chiar dacă nu este foarte bine făcut…veți vedea aspectul pe care îl capătă aluatul în urma frământării. Catifea curată!

Curățați mereu masa de aluatul răsfirat, deoarece se usucă rapid. Folositi o spatulă de metal, sau un șpaclu.

Prima frământare este de 15 minute (cel puțin), și este cea mai importantă. Se întinde aluatul, apoi se împăturește, se schimbă poziția mâinii și se repetă…Trântiți aluatul de masă, fără milă! După 15 minute, puteți întinde aluatul, cat sa vedeți prin el.

Apoi lăsăm intre 30 si 50 minute între următoarele  3 împachetări simple, așa cum se vede în filmuleț, însă, credeți-mă, vă vine să o faceți mai des !

Cuptorul se pornește cu o jumătate de oră înainte, la tempertură maximă. Pentru abur, aveți 2 variante, ori puneți o tavă de aragaz pe prima treaptă, odată ce dăm drumul la cuptor, iar în momentul în care bagăm aluatul, punem o cană de apă rece în ea, ori punem o crăticioară cu apă și o lasăm să fiarbă, iar în momentul in care băgăm aluatul, ea fierbe de zor…

Ultima împachetare se face cu atenție, se sigilează într-un fel, ciupind aluatul, apoi se pune la crescut în formă. Eu am folosit o tavă de cozonac, pe care am uns-o bine cu ulei. Aluatul se pune în formă, cu sigiliu în sus, se ambalează totul intr-o pungă și se lasă la crescut între 2,5-7 ore, depinde de cat de cald este în bucătărie. Atentie! Nu coaceți aluatul dacă nu a crescut suficient cât să se ridice frumos, atunci când îl apăsăm cu un deget.

Udam cu apa aluatul, folosind o pensulă, apoi crestam cu o lama, pe lungime.

Se introduce tava în cuptor, se pune și apa, în cazul în care alegem prima variantă de abur și închidem rapid ușa.

Coacem la temperatura maxima și abur 15 minute, apoi scoatem apa, reducem un pic temperatura și mai coacem 35 minute.

Pâinea coaptă trebuie să sune a gol. Coaja este atât de crocantă, încât cu greu te abții să nu o rupi.

Lasă pâinea cu maia să se răcească complet, apoi o poți felia. Este o pâine grozavă!

Dacă aveți nelămuriri, vă aștept la comentarii!