pHul pamantului nostru din grădină sau din ghiveciul în care vrem să cultivăm legume, influențează creșterea lor, iar noi, neștiind, încercăm tot felul de soluții care nu au proprietatea de a le ajuta.

Cum ne dăm seama ce pH avem în grădină? Păi stai așa. Nu o sa fie la fel în toate zonele.

Noi avem grădina pe straturi și am măsurat pH-ul în mai multe dintre ele și am avut valori diferite. Spre exemplu, unde am golit comina de la vin, valoarea a fost acidă, într-un ghiveci în care aveam o roșie de ghiveci, am descoperit un pH alcalin, însă, în majoritatea straturilor, valoarea a fost de 7, deci un pH neutru.

Cazurile în care solul este prea alcalin sunt minime, iar specialiștii recomandă sulful ca și corector, însă..te uiți in dreapta, te uiți în stânga, nu vezi nicio sursă de sulf într-o gospodarie obișnuită.

Ce aș face eu în astfel de cazuri?

Aș pune într-o sticlă cu pulverizator oțet de mere făcut în casă sau un oțet din vin rămas prin beci și aș încerca ceva corectare, cu măsurarea valorilor și în urmatoarele faze. Compostul din ace de brad sau din frunze uscate, mai pot acidifia usor solul, în dubiu stau cu cafeaua (nu cu zațul), care se zice ca este acidă, însă mai am de făcut măsurători.

pH-ul solului îl măsurăm cu un pH metru, sau tester, instrument care acum se găsește în magazinele cu prostioare de grădină gen Dedeman, însă și acestea sunt de doua feluri, unele ieftine și unele mai scumpe.

pH metru

Eu am luat unul ieftin, însă foarte prostuț. Poate că am greșit și eu, atunci când l-am folosit, însă, atunci cand lucrezi cu pământul, ar trebui să fie ceva mai solid. În concluzie, nu mai cumpar din cel ieftin.

Se mai poate determina și cu hârtia de pH, însă mult mai comod este cu cel enunțat mai sus.

Înainte de a corecta un strat, putem să ne  gândim și la varianta de a cultiva o legumă cu preferințe spre alcalinitate, iar in tabelul de mai jos, puteți descoperi care sunt acestea.

Frumusețea grădinăritului constă și în a experimenta, așa că putem cultiva aceeași plantă în pământuri cu pH diferit.

Grădinăriți cu drag!


[table id=6 /]