Potasiu ( K ) – Banana cea mai bune sursa la indemana

Cand spunem potasiu, ne gandim la chime.Dar pana la urma ce nu e chimie?
Este un element care, in natura, se gaseste in apa de mare, in tesuturile vegetale si animale si are un mare rol in metabolismul celulelor.
Se gaseste intr-o concentratie ridicata in celulele plantelor, mai cu seama in fructe. Numele de potasiu vine de la termenul de ‘potasa’, substanta care provine din carbonizarea resturilor vegetale.
Alimentele cu un continut ridicat de potasiu sunt : bananele, cartofii, rosiile, sucul de portocale, brocooli, caise, soia…
Potasiu ajuta plantele in lupta impotriva maladiilor, favorizeaza cresterea radacinilor,a bulbilor si a tuberculilor si da gust fructelor si culoare florilor. Daca plantelor le lipseste potasiu , veti afla asta privindu-le frunzele : ele prezinta necroze cafenii la varf, pe margini si intre nervuri. In plus vor fi si mai sensibile la boli.

 

 In agricultura,  potasiu se foloseste ca ingrasamant sub forma granulara. Eu nu am folosit niciodata in gradina .
Pamantul devine tern, fara viata, bulgaros…
  In gradinariutul organic, sursa de potasiu se gaseste in banala coaja de banana, cenusa, tataneasa….
Coaja de banana este cea mai importanta sursa dintre cele enumerate. Cum o folosim :
  – Punem in blender cojile si putina apa cat sa le poata toca. Amestecam continutul cu pamant si asfel obtinem un pamant bogat in potasiu. Sau punem la baza plantelor.
  – Tocam marunt cojile si le ingropam in pamantul de la baza plantelor.
   -Putem face un cocteil , in blender, din coji de banane,coji de oua uscate, apa de la spalatul orezului sau apa simpla. Acest amestec se foloseste ca ingrasemant, dar fara a face excese, sau se poate pune intr-un ghiveci plin cu pamant de gradina, se amesteca cu acesta,se lasa o saptamana si se obtine un excelent amestec pentru plantarea unor flori care infloresc sau legume cu fructe. Face minuni si la trandafiri, daca puneti amestecul la baza lor.
Cenusa din soba

Cenusa de soba ( dar cea de lemne ), este o alta sursa. Se utilizeaza in amestecul de compost sau imprastiata pe sol, in gradina, dar in strat de numai 2-3 mm, primavara, dupa care se amesteca in sol.Nu se pune la baza plantelor in strat gros, deoarece este pericol de ardere.
Tataneasa, o alta sursa de potasiu, am descris-o intr-un articol anterior.

Urmeaza despre Azot (N).

4 comments On Potasiu ( K ) – Banana cea mai bune sursa la indemana

 • Multumesc mult. Am retinut. De multe ori stau si ma gandesc ce sa smulg din gradina si ce nu. Mereu am o strangere de inima stiind ca fiecare are un rost. Urmeaza sa il descoperim. Oare nu este bine sa le cosim, sa le punem la macerat si apoi sa stropinm gradina; sau sa le maruntim si sa le asternem printre plante sub forma unui covor verde?
  Multumesc!

 • Teposu,
  Daca te referi la buruieni sau iarba, in general, se coseste, se usuca un pic si apoi se foloseste ca mulci. Buruienile cu seminte, nu. Daca te referi la tataneasa,se putem face un mulci cu ea,dar noi nu avem atat de multa, asa ca o folosim la macerate, tot timpul.
  Numai bine!

 • Ingrasamantul din coji de banane nu este atat de bio.
  Desigur este natural 100% cand banana este mancata dupa ce a fost culeasa din copac si cojile macerate.
  Dar bananele vin in Romania pe vapor, unde sunt culese verzi din poac apoi vopsite cu pensula cu conversanti periculosi ca sa nu mucigaiasca 40 de zile cat fac din America de Sud.

  Nu este recomandat compostul din coji de banane, deoarece este toxic!!!

  • Nici nu am stiut ca se dau cu pensula, ma gandeam ca le coc cu etilena, in frigidere mari….Doamne, ca nu se mai face nimic fara chimicale la greu !

Leave a reply: