Ce argument te-ar putea convinge sa începi să faci răsaduri proprii, avand în vederea că iubesti grădina într-un mare fel, dar simți că nu este de ajuns să cumperi răsaduri gata făcute de alții, sau flori gata crescute în ghivece. Simți că se poate mai mult, că poți să mergi până la limita la care doar uitandu-te la o sămânță, vizualizezi leguma sau floarea, atât de fidel, încât vezi întrepătrunderea culorilor în pulpa roșiilor, sau nuanțele petalelor care îți vor încâta grădina.

Limita de la care începi să aduni plic cu plic, sămânță cu sămânță, uitandu-te la ele ca la o avere, fără să îți pese că devii nebun și defect, și pare ca ai înteles viața în alt fel, în care bucuria din fața unei poșete, sau din fața unui ceas, devine firmitură față de fericirea din fața unui plic cu semințe heirloom.

răsaduri de legume
Răsad de salată repicat în ghiveci din carton

Argumentul că reușești să cultivi orice soi de legume pe care îl dorești și nu pe cel pe care îl găsești în piețe sau magazine ți se pare solid? Mai vrei unul?

Faptul că emoția pe care o simți atunci când sădești, pui pământ, uzi, aștepți, tragi cu coada ochiului sub folie, vezi germenul de plantă ieșind și crescând, te înnobilează și te face mai bun, poate fi un argument măreț? Eu cred că da.

Dacă am reușit să te fac curios, hai să vedem ce metode folosim pentru a face propriile noastre răsaduri.

1. Metoda semințelor la grămadă.

O folosim atunci când avem un spațiu mic la fereastra luminată, într-un loc cald. Iei un ghiveci potrivit, nu foarte înalt, îl umpli cu amestec de pământ cernut, uzi bine, presari semințe, fără a le înghesui exagerat, le acoperi cu un strat subțire de pământ, pe care îl tasezi pentru a asigura contactul cu semințele, apoi uzi iar prin pulverizare și acoperi cu o folie sau geam pentru păstrarea umidității. Apoi vine momentul cand aștepți cu sufletul la gură să răsară. Păna va sosi momentul în care să repici răsadurile, va veni căldura și posibilitățile de întindere cu răsaduri sunt mai mari, având în vedere că nu mai avem nevoie de 25 de grade, ci ne descurcam și cu mai puține.

2. Metoda însămânțării în ghivece individuale

O folosim atunci când avem spațiu, căldură și lumină. În acest caz semănăm câte 2-3 semințe în fiecare păhărel, iar în momentul în care ies, lasăm 1 sau 2 (depinde de legume), cele mai viguroase. La fel ca și la ghivecele de mai sus, le acoperim cu o folie si elastic, pentru umiditate constantă.

3. Metoda răsadurilor în cuburi nutritive.

Aici trebuie să vă spun că, într-o postare mai veche, scriam despre cum se fabrică ghivecele nutritive și, în lipsă instrumentului cu care se fac mai multe ghivece odată, inventasem unul rudimentar cu ajutorul căruia făceam câte unul, câte unul. Treaba nu mergea tocmai ușor, dar ideea mă încâta deoarece este foarte practică și ieftină. Tot citind pe net, am gasit pe CasaSiDesign.roo metodă mult mai simplă de a face acest lucru. Facem un amestec de pământ (compoziția o găsiți acolo), bine tasat și apoi îl tăiem în cuburi.

cuburi nutritive
Tăierea cuburilor nutritive cu un șpaclu

Prima data am zis, hm….nush ce să zic, apoi, citind articolul lor despre rasaduri de legume si floriam înțeles care era secretul, cuburile se mai taie de două ori până la plantare. Eu am folosit un șpaclu..mi s-a părut mai ușor. Firește că dimensiunea cuburilor diferă de la o legumă la alta. Dacă veți citi articolul lor, veți găsi mai multe amănunte.

Este o metodă bună și pentru repicat, pe care abia aștept să o folosesc anul acesta.

4. Metoda răsadurilor în răsadniță

Aceasta este ideală în momentul în care ai gunoi de grajd proaspăt, altfel nu merge. Numai cu un strat consistent de bălegar proaspat și o ramă cu geam, poți reuși să faci rost de căldura pentru răsaduri. Dacă ai posibilitatea asta, esti liber la însămânțări en-gros în stratul de pămant din răsadniță. Ești liber în adevăratul sens al cuvântului, pentru că poți să faci răsaduri la orice fel de legumă sau floare. Ai loc să te desfășori, ai lumină și căldură în deajuns. Eu am încercat în acest an să fac o răsadniță dintr-un fel de compost, în interiorul solarului, însă nu a funcționat. Am avut o falsă căldură de la soarele care bătea în folie, deci nu venea din interior, de unde ar fi trebuit să vină.

5. Metoda răsadurilor în hârtie igienică umedă și folie

Eu nu o practic (din motive de obsesie pentru compost) , însă este foarte populară în rândul grădinarilor. Se pregătește o bandă de folie de plastic, peste care se pune hârtie igienica umezită, apoi la mijlocul benzii, se pun semințe, una câte una, la o distanță de 1cm, apoi se înfășoară banda și se formează un sul. Păstrăm sulul într-un pahar cu apa cam 3-4 cm, cât să se poată păstra umezeala. Se verifică la câteva zile apa din pahar. În momentul în care semințele germinează și apar, se mută în ghivece cu pământ. Este o metoda foarte curată.

6. Metoda răsadurilor făcute la fața locului.

Se practică de mulți grădinari, direct în grădină, semănând semințe direct pe strat, însă grupate mai multe și acoperite cu un clopot de sticlă sau jumătăți de sticle de plastic. În acest caz, se aerisesc des sticlele, deschizând dopul, pentru a nu se forma mucegai. Lăsăm sticlele și după ce ies răsadurile, însă dopurile ar trebui ridicate de tot. Renunțăm la sticle, atunci când vine căldura, dar prima dată le dăm jos doar ziua, apoi renunțăm de tot. Dacă punem mai multe semințe în același loc, ori le mai replantăm, ori le oprim pe cele mai viguroase, iar restul le…oferim.

7. Metoda răsadurilor în jgheaburi

Este una foarte smecheră și se pretează cel mai bine la mazăre, fasole, spanac, ridichii…legume care se pun pe rând. Punem pământ în jgheburi, presărăm semințe, ca și cum am face-o în grădină, udăm bine și le acoperim cu folie până în momentul în care germinează și apar plantele. Ar fi bine să ținem jgheaburile în solar, mai ales dacă optăm pentru fasole (ea este sensibilă la frig). Când apar plantele, dăm folia de pe ele și le ținem tot în solar până vremea este propice pentru plantare. Atunci, este deajuns doar un șanț și dăm răsadurile jos din jgheab, prin alunecare, direct în șanț. Călcăm bine pământul de pe langă, pentru a face priză bună și gata, avem plante mari și recolte timpurii.

Dacă mai știți alte metode, sunt foarte deschisă la noutăți!!