Sita pentru compost nu este greu de facut si este atat de utila, incat o folosim tot anul gradinaresc si nu numai. Daca avem in plan sa ne facem singuri compost, ceea ce este un lucru remarcabil, este musai sa il cernem, nu numai pentru ca avem si si elemente mai greu de descompus, ca betele mai groase, cojile de ou nemaruntite, ci si pentru faptul ca mai putem gasi insecte daunatoare pentru gradina, ex. coropisnite sau de larvele cărăușilor de Mai.
Am mai încercat câteva variante mai simple, o sita veche de la prăjit cartofii, o naveta de plastic cu gauri mai mici, lucruri de amatori, deh.
În momentul în care am fost nevoita sa refac locul pentru noul compost, am descoperit ca cel de anul acesta, început în primăvara, la baza era descompus și gata de utilizare. Cam asa am fost nevoita sa fac una mai serioasa care sa stea pe roaba.
Sita pentru compost – materiale de care avem nevoie:
- 1 m plasa otelita cu latimea de 50 cm si orificiile de 1 cm patrat
- 2 bucati stachete lemn de 1,20 m (sau blanite mai subtiri)
- 2 bucati blanite mai subtiri si mai inguste(sa nu fie rama prea grea) de 40 cm lungime
- capsator lemn cu capse
- 15-16 suruburi lemn, mai scurte si cu piulite
- filetanta electrica
Am cumpărat 1 m de plasa otelita, pret 5 lei
Plasa o găsiți la piață, la magazinele de specialitate, unde sunt tot felul de articole de gradina și instalatii…..Acolo se gasesc si de latimi mai mari, insa nu este cazul sa luam mai lata.
Suruburi tot de acolo si costa cc 1 leu, lemnul pentru rama l-am obtinut din resturi de prin curte, de la alte mestereli, dar si daca le cumparam, ne costa 5-6 lei.
Costul final este sub 15 lei, dar daca mai avem prin gospodarie cate ceva, rezolvam cu doar 5 lei, insa vom avea un compost cu textura foarte buna.
Rama se face simplu, unind cele patru parti ca in poza (Gioni a dublat blanitele mai scurte pentru ca a vrut stabilitate mai mare, insa merge si fara), cu suruburi, avand grija sa masuram plasa inainte si apoi stabilim punctele de unire, astfel sa ne ramana manerele la fel in ambele parti.
Plasa se monteaza cu ajutorul capselor si a catorva suruburi cu piulite, iar marginile se pot bate cu ciocanul peste marginea ramei, pentru a nu ne zgaria.
Marimea sitei este numai buna pentru a fi pusa pe o roaba si a cerne in ea.
Acum pot sa ma concentrez pe compost, sa fac mult, mult compost ♥♥♥♥♥♥♥♥♥.