DIY – Sita pentru compost, rapid si cu bani putini

sita pentru cernut compost

Sita pentru compost nu este greu de facut si este atat de utila, incat o folosim tot anul gradinaresc si nu numai. Daca avem in plan sa ne facem singuri compost, ceea ce este un lucru remarcabil, este musai sa il cernem, nu numai pentru ca avem si si elemente mai greu de descompus, ca betele mai groase, cojile de ou nemaruntite, ci si pentru faptul ca mai putem gasi insecte daunatoare pentru gradina, ex. coropisnite sau de larvele cărăușilor de Mai.

Am mai încercat câteva variante mai simple, o sita veche de la prăjit cartofii, o naveta de plastic cu gauri mai mici, lucruri de amatori, deh.

În momentul în care am fost nevoita sa refac locul pentru noul compost, am descoperit ca cel de anul acesta, început în primăvara, la baza era descompus și gata de utilizare. Cam asa am fost nevoita sa fac una mai serioasa care sa stea pe roaba.

sita pentru cernut compost

  Sita pentru compost – materiale de care avem nevoie:

 • 1 m plasa otelita cu latimea de 50 cm si orificiile de 1 cm patrat
 • 2 bucati stachete lemn de 1,20 m (sau blanite mai subtiri)
 • 2 bucati blanite mai subtiri si mai inguste(sa nu fie rama prea grea) de 40 cm lungime
 • capsator lemn cu capse
 • 15-16 suruburi lemn, mai scurte si cu piulite
 • filetanta electrica

Am cumpărat 1 m de plasa otelita, pret 5 lei

Plasa o găsiți la piață, la magazinele de specialitate, unde sunt tot felul de articole de gradina și instalatii…..Acolo se gasesc si de latimi mai mari, insa nu este cazul sa luam mai lata.

Suruburi tot de acolo si costa cc 1 leu, lemnul pentru rama l-am obtinut din resturi de prin curte, de la alte mestereli, dar si daca le cumparam, ne costa 5-6 lei.

Costul final este sub 15 lei, dar daca mai avem prin gospodarie cate ceva, rezolvam cu doar 5 lei, insa vom avea un compost cu textura foarte buna.

sita cernut compost

Rama se face simplu, unind cele patru parti ca in poza (Gioni a dublat blanitele mai scurte pentru ca a vrut stabilitate mai mare, insa merge si fara), cu suruburi, avand grija sa masuram plasa inainte si apoi stabilim punctele de unire, astfel sa ne ramana manerele la fel in ambele parti.

sita cernut compost

Plasa se monteaza cu ajutorul capselor si a catorva suruburi cu piulite, iar marginile se pot bate cu ciocanul peste marginea ramei, pentru a nu ne zgaria.

sita cernut compost

Marimea sitei este numai buna pentru a fi pusa pe o roaba si a cerne in ea.

Acum pot sa ma concentrez pe compost, sa fac mult, mult compost ♥♥♥♥♥♥♥♥♥.

4 comments On DIY – Sita pentru compost, rapid si cu bani putini

 • Spor la compostat!
  Am fost recent la Iasi, la mama. Uimirea mea majora a fost ca noi trei reuseam sa producem cate o galeata de gunoi pe zi! In fiecare zi eram uimita de asta, avand in vedere ca noi doi, la casa noastra, daca strangeam de o galeata pe saptamana. M-am tot intrebat de ce si am tras urmatoarea concluzie: organicele noi le aruncam la compostiera, plasticele si hartia in sacul de colectare selectiva, asa ca ce mai ramane la cosul de gunoi abia daca se face de-o galeata pe saptamana. Deci, foarte bine ca faci compost, beneficiile sunt totale, pentru multa lume: voi va faceti ingrasamant organic, gunoierii au mai putin de carat, lumea suporta mai putine noxe din descompunerea de la groapa de gunoi.

  • Ai dreptate cu caru’. Si noi avem gunoi putin, insa nu avem implementat, desi mi-as fi dorit foarte mult, colectarea selectiva a deseurilor celelate. La noi in comuna nu s-a auzit de asa ceva. Gunoiul ni se rdica de la poarta, cu un tractor…Totul la gramada. De la noi nu au decat plasticele, restul biodegradabil merge la compost. Mai avem mult pana sa ne trezim la realitate..Daca as fi primarita 🙂 🙂 cu acest lucru as incepe.

 • Aaaa, nici la noi nu e implementata colectarea selectiva! Cand am incheiat contractul cu gunoierii, in 2010, mi-au spus ca am dreptul la 120 l/pers/saptamana de gunoi (cantitate imensa, daca stai sa te gandesti), iar reciclabilele mi le iau gratis. Evident ca baga tot gunoiul la gramada, dar eu pun plasticul si hartia in sacul de la mancarea cainelui (tot de hartie si el) sau in alt sac mare, pentru ca ma gandesc ca mai sunt tigani din aia care cauta prin gunoi reciclabile si le va fi mai usor daca vor gasi sacul deja sortat. Sper si eu, de nebuna, ca la altceva mai bun nu ma mai astept de la tara asta, ca prea am ajuns nepasatori si nesimtiti. Nu spun mai mult decat ca in sat la mine oamenii isi deverseaza fosa septica in gradina, de iti vine sa mori de miros, dar pe ei nu ii deranjeaza. Degeaba reclami, nu vine nimeni in control, asa ca, pe unde poti sa faci tu personal cate ceva ca sa mai salvezi ce se mai poate salva, faci. Pe unde nu poti, nici sa nu mai speri ca va face altul.

Leave a reply: