Udarea corecta

udarea corecta

   Apa, se spune ca, este elementul vital al plantelor. Plantele au nevoie de umiditate suficienta, fiinca numai cu ajutorul apei pot absorbi si utiliza substantele nutritive.
Majoritatea plantelor accepta apa de la robinet, dar specialistii recomanda ca aceasta sa fie lasata sa stea intr-un vas, o zi, pentru evaporarea clorului.

Spre exemplu, la mine la tara, apa de la robinet, vine direct din izvor, nu are clor, dar are calcar si probabil mai mult decat ar fi normal.Nu am probleme la udat, decat la rododendron si hortensii, carora le trebuie apa cu pH mai acid. Cel putin rododendronul  nu iubeste deloc apa calcaroasa. De aceea, pentru udatul lor, folosesc apa la care i-am adaugat otet de masa. La o sticla de 2 litrii de apa, adaug 1 lingura de otet. Aceasta reteta este valabila si pentru azalee.
Apa de ploaie este cea mai benefica pentru udat, de aceea este bine sa o colectam in cat mai multe recipiente, mai ales vara, de la butoaie de plastic,la tot felul de vase, in functie de marimea gradinii, sau cate ghivece cu plante avem.

Pentru udarea corecta, avem nevoie de mai multe accesorii, dintre care enumar : stropitoare, aspersoare, instalatie de picurare, sticle pulverizatoare, tevi de plastic, vase de lut prevazut cu orificiu de scurgerea apei, furtun.
Stropitoarea este cea mai folosita, cu ea poti uda tintit, la baza plantelor si se poate utiliza si pentru fertilizarea plantelor cu ingraseminte organice lichide sau stropirea platelor cu diferite solutii preparate in casa pentru prevenirea sau vindecarea lor de diferite boli.
Aspersorul este folosit mai mult pentru udarea gazonului.
Instalatia de picurare este preferata solariilor si serelor, dar si unei gradini aranjate in mod special in acest sens.
Sticlele pulverizatoare sunt foarte eficiente in cazul udarii semintelor , dupa semanare, rasadurilor tinere, care nu pot tine piept unui jet de apa mai mare. Aici, chiar vreau sa insist, pentru utilizarea lor, mai ales in cazul rasadurilor firave de flori, cum ar fi lobeliile, petuniile, cimbru ,etc. O experienta neplacuta am avut si eu cu rasadurile de lobeliile, care mi-au murit , anul trecut din cauza udatului mai abundent, iar anul acesta din lipsa udarii (ha,ha,ha, sigur lobeliile au ceva cu mine).
Tevile de plastic le putem monta , in cazul plantarilor de pomi, in groapa de plantare, cu un cap iesit la suprafata, prin care punem apa. Ea va ajunge direct la radacina pomului.
Vasele de lut se pot ingropa usor la baza plantelor mai sensibile la umezeala, cum ar fi tomatele si trandafirii. Ele dirijaza apa direct la radacina plantelor, evitand astfel umezeala statuta si manirea plantelor.

Furtunul ajuta la udarea gradinii, mai ales cand aceasta are o suprafata mare.
Plantele din ghivece, jardiniere, ciubere, se vor uda pana ce apa se va scurge din vas. Plantele cu necesitate redusa de apa se vor uda mai rar, dat totdeauna din abundenta.

Primavara
Pentru insamantarea din gradina, trebuie sa udam cu mare atentie, semintele puse in pamant. Se recomanda folosirea unei stropitori cu rozeta cu gauri fine.

Vara – Suplimentarea cu apa
Este important ca intotdeauna, cantitatea de apa sa corespunda cu necesitatea plantei. Pe suprafata solului trebuie sa asezam un mulci, pentru a reduce evaporarea.

Toamna
Se suspenda udarea treptata. Nu se uda solul inghetat.
Alte solutii cu care mai puteti uda plantele : apa in care ai fiert ouale, apa utilizata la spalatul orezului, apa in care se spala carnea.
Nu utilizati apa de la fiertul cartofilor – este un ierbicid natural.

Sursa de inspiratie – “Gradinarit in orice anotimp”.
Gradinariti cu dragoste!

Leave a reply: