Am intrat iar la capitolul Bunatati, cu acest minunat sirop de muguri de brad si capsuni, sirop care ar trebuie sa faca parte din colectia oricarui pasionat de produse facute in casa.

Am folosit capsunile ca fiind vioara a doua in retetele de anul acesta, deoarece, atunci cand nu ai cantitate necesara pentru a face ceva individual, poti sa le folosesti la aromatizarea altor produse. Am facut sirop de trandafir cu capsuni si a iesit minunat si am continuat cu acest sirop de muguri de brad.

Mugurii ii gasiti in Piata, in cazul in care nu va duceti personal la munte sa ii culegeti 🙂

sirop de muguri de brad

Sirop de muguri de brad si capsuni – Ingrediente si Mod de preparare

  • muguri de brad
  • capsuni ( cc.500 gr la 5 litri de zeama)
  • zahar

Nu am dat cantitati pentru ca se face asa : se pun mugurii intr-o oala mare si se acopera de apa, chiar sa depaseasca cativa centimetri. Se fierbe pana cand mugurii sunt moi. Se da oala deoparte si se lasa sa se raceasca, nu de tot, ca sa putem sa strecuram zeama.

Intre timp, capsunile se curata, se taie in bucati si se pun la fiert cu 2-3 linguri de zahar. Se fierb pana iese spuma, pe care o luam cu grija de deasupra.

Cand zeama a fost strecurata, se masoara si punem zaharul: 1 kg la 1 litru de zeama de muguri. Se pun inapoi in oala, unde se adauga capsunile fierte. Se fierb toate, amestecand bine zaharul, in jur de o jumatate de ora. Cu cat il fierbi mai mult, cu atat se ingroasa mai mult, insa este necesar sa fie mestecat cu o lingurita, atunci cand se consuma cu apa.

Nu uitati sa puneti resturile in cutia pentru compost. Redati solului o parte din ceea ce-i rapiti!

Se lasa sa se racoreasca si apoi se pune in sticle sterilizate in cuptor sau oparite in apa clocotita si bine scuturate de apa. Se capacesc si se pastreaza pentru iarna, daca se poate….daca nu se pun in camara macar 2-3 sticle, pentru cand incepe tusea de iarna, deoarece siropul de muguri de brad este foarte recomandat in bolile aparatului respirator.

Sa aveti o vara minunata!