Dacă renunțăm la ideea de cultivare morcovi, ca accesoriu la roșii :)), avem șanse ca aceștia să ne răsplătească cu o producție de invidiat.

Nu e simplu de cultivat morcovi într-o grădină ecologică, însă, cu puțin efort, putem reuși.

Azi vă spun 8 dintre secretele mele, din acest an, cu care am reușit să obțin o producție frumoasă de morcovi.

Poate vrei să știi si despre:

Cultura mazărei

Sfeclă roșie/galbenă – Cultivare

Cultura mărarului în gădina bio

Cultivare morcovi
Morcovi bio

SECRETUL 1

Fă rost de câteva găleți de pământ de mâl, nisipos, avănd grijă să nu afectezi albiile râurilor (aici mă refer la cantitățile mari pe care le putem lua), sau opteză pentru a cumpăra de la centrele unde se vinde nisip, griblură și pământ de grădină, cum am făcut noi.

Acest pământ este eficient doar în combinație cu compost și pământ de grădină. În acest amestec, mâlul se face util realizând permeabilitatea solului, astfel devenind ușor de străpuns pentru rădăcinile morcovilor.

Dacă pentru cultivarea morcovilor vrei să pregătești stratul din toamnă, poți să optezi pentru unul pe care ai cultivat tomate, ardei, dovlecei, castraveti.

Curăță-l, adaugă pământul de mâl, compostul, apoi amestecă-le cu pământul din strat. Acoperă stratul cu cartoane, covoare vechi sau alt material natural pe care îl ai la dispoziție, și lasă așa până la primăvară.

Dacă nu ai pământ de mâl, folosește nisip.

SECRETUL 2

În primăvară, luna martie-aprilie, pregătește semințele de morcovi, pentru stratul ales, pe care să le amesteci cu zaț de cafea, uscat. Astfel, semințele se seamănă rar, prevenind o îngrămădeală de răsaduri mici..Zațul de cafea va aduce și un aport de azot în sol. Ar merge și cu nisip, însă mai simpatic și mai eficient este zațul uscat.

SECRETUL 3

Dacă vrei să nu cauți răsadurile de morcovi printre firele de buruieni care apar mereu înaintea acestora, găsește câteva scânduri vechi, sau blăni, cum se spune în zona noastră, sau bucăți de carton gros, tăiat fâșii de 20-25 cm, pe care să le punem între rândurile pe care am semănat semințele.

Am un video cu explicații exacte ale acestei metode.

Scândurile le vom scoate și păstra pentru anii viitori, sau le folosim pentru alt strat pe care vom cultiva altă tură de morcovi, în cultură eșalonată, sau alte rădacinoase, precum păstârnacul, sau pătrunjelul de rădăcină. În locul rămas, vom începe mulcirea stratului, încetul cu încetul.

SECRETUL 4

Acoperă stratul semănat cu un coviltir, sau o folie, dacă vrei ca semințele să răsară mai rapid. Cu cât temperatura este mai mare, și umezeală de seră, cu atăt numărul de zile păna la germinare, se micșoreză.

Ridică folia în momentul în care temperaturile au crescut.

SECRETUL 5

Fertilizarea foliară săptămânală cu extracte naturale din urzică, tătăneasă, păpădie, părul porcului, calciu și fosfor din oase sau coji de ou. Rețetele le găsești aici, si aici. Aceste soluții țin la distanță bolile micotice, și pun la dispoziția plantelor, toate mineralele necesare, într-o formă ușor de asimilat.

Când plantele s-au dezvoltat, și rădăcinile au început să crescă, își pot lua substanțele hrănitoare din compostul pe care l-am pus în strat.

Pe parcursul sezonului, udați straturile de morcov cu apa în care lăsați la fermentat 1-2 zile, resturi de pâine, și alge (mătasea broștei) crescute în vase cu apă lăsate în soare. Astfel vor primi fermenți buni, și cantități importante de azot si fosfor.

SECRETUL 6

Mulcitul stratului.

Pentru a avea mereu material de mulcit la îndemână pentru cultivare morcovi, încearcă să cultivi în fiecare strat, și plante perene, de la care să folosești frunzele, ca tătăneasa, sau legume anuale, ca sfeclă roșie, galbenă, de zahăr, de la care putem să rupem frunze, facilitând astfel și dezvoltarea rădăcinilor proprii.

Pentru cultura de sfeclă, faceți răsaduri, și plantați-le în golurile din rândurile de morcovi. Vor crește foarte bine împreună.

Cu aceste frunze la îndemână putem mulci solul, în amestec cu fân, sau paie tocate, maculatură tocată (azot/carbon).

Pământul acoperit cu un strat serios de mulci are avantaje ca:

  • este descurajant pentru dăunătorii care vor să își depună ouale la baza plantelor,
  • apa se păstrează în sol,
  • în măsură ce mulciul începe să se descompună, devine fertilizant pentru plante, și un bun amendament pentru sol.
cultivare morcovi
Morcovi bio

SECRETUL 7

Morcovii trebuie tunși, chiar de două ori, dacă frunzele se dezvoltă luxuriant.

Prin urmare, frunzele tunse se pot folosi la mulcit, dar întotdeuna folosiți un macerat urzică, sau tătăneasă, sau din alte buruieni..pentru a ascunde mirosul de frunză rupte, miros care poate atrage musca morcovului, unul din dăunătorii importanți, ce trebuie ținuți la distanță.

SECRETUL 8

Folosește capcane galbene, lipicioase, deasupra stratului de morcovi, capcane care atrag o parte din dăunători.

Astea ar fi secretele pentru cultivare morcovi pe care le-am folosit cu succes.

În acest an, carotenul din morcovii mei a pătat paleții robotului de bucătărie, atunci când i-am tocat pentru mixul de ciorbe :))

Dacă ai reușit să cultivi morcovi, fă și această salată de crudități, care îți va face ziua mai bună.

Neprețuit acest caroten!