Povestea acestui tort Alcazar,
pentru că acesta reprezintă un eveniment, iar fiecare eveniment are o poveste în spate, a început acum mai bine de 30 de ani, fără ca măcar odată să schițez vreo grimasă de plictiseală, atunci când trebuie să îl fac sau să îl mănânc.
Prima dată când l-am mâncat, a fost ca o atingere suavă a papilelor mele gustative de către un fluture.
Un pic șocant, să zic așa, deoarece nu mai mâncasem până atunci un tort fară blat de pandișpan, tipic pentru vremurile alea.
Cum eram foarte tânără, avidă de lucruri noi și complicate ( pentru că majoritatea lucrurilor wow au și o doză de dificultate), am zis că trebuie să învaț să îl fac.
Mai multe deserturi pe care să le încerci
Tartă de ciocolată garnisită cu pudră de pere și cacao
Tort cu cremă de brânză și piure de mango
Budincă de ciocolată și caramel
Problema cu mentorul pe care o tot aduc în discuție mereu, este reală.
Dacă nu aș fi avut o prietenă, colegă și vecină tot odată, care să aibă răbdare să mă învețe toate secrete, poate că aș fi renunțat, deși nu sunt omul care să renunțe la primul eșec. Ei mereu îi ieșea perfect.
Perfect mi-a ieșit și mie, însă după câteva încercări bune…Pe vremea aceea nu aveam internet, iar cele două-trei cărți de bucate pe care le aveam, nu puteau cuprinde toate sfaturile și situațiile care apăreau pe parcurs.
De ce este tort eveniment?
La locul meu de muncă, am un colectiv grozav, iar zilele aniversare le sărbătorim în fiecare an, fără întrerupere. Fiecare dintre noi aducem tort după cum are inspirația în ziua aceea, cateodată pregătit în casă, cateodată cumpărat. Eu mi-am făcut o tradiție, (pe care, cred ca de 3 ori în 30 de ani, nu am respectat-o) în a servi cu acest tort minunat, numit Alcazar.
*Tortul din imagini este un sfert din tortul cel mare, este facut din 3 foi, dar pentru unul obișnuit, îl facem din 2 foi.
Acest tort nu are nevoie de o prezentare pompoasă, putem să îl lăsăm ornat simplist, pentru că nu trebuie să îi umbrim minunatul gust.
Ce trebuie să știm înainte de prepararea unui tort Alcazar
- Ouăle să fie proaspete, dar nu ouate în aceeași zi ( în cazul în care avem găini outoare în curte) și ținute în frigider, deci reci.
- Untul trebuie scos din frigider și lăsat la temperatura camerei cel puțin 5 ore, pentru ca mixarea lui să fie făcută cu ușurință
- Castronul în care batem albușurile (poate coincide cu castronul mixerului) trebuie să fie bine spălat și degresat. Posibilele urme de grăsime, împiedică baterea corecta a albușurilor
- Tava în care coacem trebuie tapetată cu hârtie de copt și aceasta unsă bine cu unt solid, insistând bine la mijlocul tăvii, unde are tendința de a se lipi.
- In cazul în care faceți mai multe foi, pe cele deja coapte le păstram ori deasupra caloriferului, ori sus pe mobila din bucătarie, unde este cel mai cald și uscat. Încăperile umede fac să se înmoie foile.
- În cazul în care acest lucru s-a întâmplat, în momentul în care terminăm de copt ultima foaie și ar trebui să închidem focul, înainte, băgăm și foaia/foile celălalte în cuptor, pe alte etaje, apoi stingem focul, închidem ușa cuptorului și lăsăm totul 30 minute așa, în așteptare. Foile vor redeveni crocante.
- Dacă marginile foilor sunt mai ridicate, le putem taia cu un cuțit, foarte ușor, însă numai în momentul în care foile sunt crocante ca orice bezea.
- Cacaoa trebuie să fie de cea mai bună calitate, pentru a da gustul de ciocolată minunat.
- Nu uita să oprești într-o punguță sau posh, puțină cremă galbenă pentru ornat, înainte de a adăuga cacao în toată cantitatea rămasă pentru îmbrăcarea tortului.
- Gălbenușurile care stau în așteptare pentru cremă, trebuie acoperite cu o folie, pusă deasupra lor și chiar încă una deasupra crăticioarei, pentru a nu se usca. Foarte important! Dacă apucă totusi și se usucă, crema va trebui trecută prin sită, deoarece cojile de gălbenuș uscat, nu se vor dilua în lapte.
- Temperatura trebuie foarte bine stapânită, pentru a nu se arde foile la bază. Nu coaceți după ce ați preparat altă mâncare în cuptor și acesta este foarte încins…iar riscam să ardem folile la bază. Dacă totuși s-au ars puțin, în momentul în care scoatem foaia, o lasăm să se răcească un pic, luam foaia de copt de pe ea și răzuim cu un cuțit arsura. se ia foarte ușor dacă foaia este bine uscată si crocantă.
Tort Alcazar – Ingrediente
Pentru o tavă mare de aragaz
Blaturi (2)
- 16 albusuri
- 16 linguri zahăr
- esență rom sau zeamă de lămâie
Crema Alcazar
- 16 galbenusuri
- 16 linguri zahar
- 2 pachete unt(400 gr)
- 250 ml lapte
- 4 linguri făină
- 6 pliculete zahăr vanilat
- 5-6 linguri cacao
Tort Alcazar – Mod de preparare
Prima foaie (8 din cele 16 albușuri)
- Se bat albușurile spumă. Dacă folosim mixerul, reglăm la viteză maximă.
- Punem zahărul tot odată și se continuă mixarea (sau baterea cu telul spirală) până când acesta se dizolvă tot și spuma a devenit foarte tare, astfel încât putem întoarce castronul fără a cădea spuma.
- Tava de aragaz(mare)se tapetează cu hârtie de copt sau cu coală simplă de hârtie albă unsă foarte bine cu unt solid.
- Cuptorul trebuie încalzit dinainte cu 15 minute la 175-180 grade C (mediu)
- Se pune spuma în tavă, aranjând-o bine cu paleta pentru a nu rămâne goluri de aer, se aranjează frumos și se bagă în cuptor, la etajul de sus, la 180 grade C, 20 minute cu usa închisă, dar apoi se dă temperatura la minim
- Ușa se deschide ușor, atât cât să intre o cutie de chibrituri între ușa și cuptor.
- Lasăm blatul să se usuce în cuptor 2,5- 3 ore.
- Este gata când putem desprinde ușor hârtia de copt de pe margini.
- Închidem focul, închidem ușa cuptorului și lăsăm foaia să se usuce în continuare o jumatate de oră. Astfel va deveni crocantă.
A doua foaie
Se face ca și prima
Prepararea cremei
- Se pun toate ingredientele (fără zahărul vanilat și untul) într-o crăticioară (de preferat din inox cu fundul mai gros) și se pun pe foc mic, amestecând încontinuu până se leagă crema(să cadă bucați de pe tel)
- Se dă deoparte, se pune zahărul vanilat și se lasă la răcit.
- Untul se freaca spumă cu mixerul, apoi se pune crema răcită lingură cu lingură pe el.
- 1/2 din crema se pune pe prima foaie.
- În jumătatea de cremă rămasă, se pune cacao ( cât este scris în rețetă sau până ia gust de ciocolată).
- Foaia a doua o punem cu fundul în sus, deoarece este mai plată și se ornează mai bine cu crema cu cacao. Se îmbracă tortul deasupra și pe margine.
- Acum folosim crema galbenă oprită, pentru ornare după plac.
- Ținem tortul o jumătate de zi (sau peste noapte) în bucătărie pentru ca foile să se înmoaie, apoi se pune în frigider.
Se servește rece. Se feliază cu un cuțit încălzit în apa clocotită sau încălzit în foc, însă recomand prima variantă.
Este atât de pufos, că îl poți mânca cu buzele!
Alcazar – Este cel mai bun tort pe care îl cunosc!
Puteți încerca și acestă Tartă cu ciocolată, care vă va încânta foarte mult.