Cateva notiuni de compozitie te pot ajuta sa realizezi fotografii bune chiar daca nu dispui decat de un aparat tip sapuniera sau de camera telefonului mobil (e adevarat, ceva mai performant) pentru ca in ziua de azi mai toate smartphone-urile au camere foto cu mai mult de 5 Megapixeli, ceea ce este de ajuns pentru o fotografie al carei scop este sa fie publicata pe FaceBook si sa stranga Like-uri. Termenul de compozitie se refera la aranjarea elementelor intr-o fotografie (in cazul de fata) si are scopul de a realiza o armonie si un echilibru vizual. Astazi as vrea sa scriu despre orizont si cum te poate ajuta Regula de 3 Simpla (voi prescurta R3S) in vederea realizarii compozitiilor dinamice, respectiv statice.Una dintre cele mai des intalnite greseli este asa numita rasturnare a pamantului, adica o line a orizontului diagonala. Ca o regula de baza, orizontul trebuie sa fie intotdeauna orizontal (de-asta se si numeste asa, probabil) si nu pe diagonala, cu exceptia datilor cand incerci sa obtii un efect aparte sau sa pacalesti ochiul uman. Un orizont drept da un aer de profesionalism fotografiei, de bine-facut.

In general, pe parcursul istoriei artei, pictorii au folosit regula Proportiei de Aur, insa in ultimul timp Regula de trei simpla s-a impus in fata primei mentionate, probabil pentru ca, evident, este mai simpla (si la fel de eficienta, in opinia mea). Aceasta presupune impartirea cadrului in 3, si pe orizontala, si pe verticala, cu ajutorul unor linii imaginare si asezarea elementelor vizuale de-a lungul acestor linii sau la intersectia lor.

Orizontul asezat pe una din liniile R3S este mai echilibrat. Intr-un peisaj, el este asezat de-a lungul liniei de jos daca vrei sa scoti in evidenta cerul, sau un subiect care se distinge aproape de el, si de-a lungul liniei de sus daca vrei sa scoti in evidenta uscatul si detaliile sale. Mai jos sunt doua imagini care exemplifica ceea ce am spus mai devreme:

Cercurile rosii sunt zonele unde trebuie plasat centrul de interes daca vrei sa obtii o compozitie dinamica. In cazul in care subiectul, de exemplu o persoana, se misca, trebuie sa lasi spatiu in directia in care se misca (acelasi lucru in cazul privirii si a directiei de unde vine lumina).

Intr-un portret static, centrul de interes trebuie sa cada pe o linie a R3S, in general cea de sus.
Sper ca am fost de folos, in articolele viitoare voi scrie si despre Proportia de Aur, si alte tehnici de compozitie.

Articol scris de Rafi Dubreu.