Patisonul este un soi simpatic de dovlecel, seamăna cu o farfurie zburătoare si i se mai spune și Pattypan, dovlecelul bunicii, dovlecelul lui Peter Pan.

Este originar din America de Nord și a ajuns în Europa adus de spanioli.

Patisonul este o leguma cu un conținut mare de apă, aproape 93%. Restul este bogat în potasiu, magneziu, fier, vitamina A, B1.. Conține și beta caroten și….o cana de patison are 20 calorii.

Dovlecelul, în general, este foarte iubit în bucătăria popoarelor, găsind o multitudine de rețete cu sau fără carne. Se poate consuma din faza de imaturitate, când are doar câțiva centimetri în diametru. În general, atât timp cât un dovlecel are floarea atașată de el, se poate mândri cu prospețimea lui și atunci este cel mai fraged. În momentul în care acesta îmbătrânește se poate consuma umplut cu diferite compoziții.

In marea majoritate a tarilor, dovlecelul se prăjește feliat sau în chifteluțe  ori se consuma crud în salate.

Noi consumam patisonul tânăr, fără a-l decoji. Are coaja foarte fina și nu dăunează gustului. În moment în care îmbătrânește, atunci este musai sa fie curatat.

patison salad with mayonaise

Scroll down for English recipe!

Salata de patison cu maioneza- Ingrediente și mod de preparare

  • 1 kg patison sau alt soi de dovlecei
  • Maioneza dintr-un ou și 200ml ulei
  • 1 cățel de usturoi(opțional)
  • Sare.

Patisonul se taie în felii și se pune într-o oala cu apa, la fiert. Dacă este bătrân, îl decojim și ii scoatem semințele din interior, apoi îl feliem. Apa in care fierbe o putem sară un pic.

Se fierbe 15 minute sau pana când intra furculița ușor în el.

Se scurge într-o strecurătoare și se lasă la răcit. Dacă mai rămâne apă în el, se scurge bine cu ajutorul mâinilor. Dacă lăsăm prea multa apa în el, salata va fi prea lichida.

Cu ajutorul unui blender vertical, pasam patisonul fiert.

Maioneza, in cazul in care este deja facuta, o punem peste patison. In cazul in care vrem sa o facem extemporaneu, incercati Maioneza la minut, la care puteti adauga 1 catel de usturoi, dar este optional.

Amestecam bine salata, potrivim de sare si gustam.

Se serveste cu felii de rosii!

♠♣♣♣♣♣♣

Pattypan is a nice variety of squash. It looks like a flying plate and it is also called Pattison, grandmother zucchini or squash Peter Pan.

It originates from North America and it arrived in Europe brought by Spanish.

Pattypan is a vegetable with a high water content of nearly 93%. The rest is rich in potassium, magnesium, iron, vitamin A, B1. It also contains beta carotene and … a cup of patience has 20 calories.

The squash is very popular in the cuisine of the peoples, being used in a multitude of recipes (With or without meat).

It can be consumed since the immaturity phase when it has only a few centimeters in diameter. Generally, as long as a squash has the flower attached to it, it can boast with its freshness and tenderness. When it ages it can be consumed filled with different compositions.

We consume the young pattypan without peeling it off. It has very fine peel and does not harm the taste. When it ages, it is necessary to be peeled.

pattison salad

Pattypan Salad with Mayonnaise – Ingredients and Preparation

  • 1 kg Pattypan or other kind of zucchini
  • Mayonnaise from one egg and 200 ml oil
  • 1 clove of garlic (optional)
  • Salt.

Cut the Pattypan into slices and place it in a pot of water to boil. If he is old, peel him off and remove the seeds from the inside, then slice it. Put a little salt in the boiling water.

Boil it for 15 minutes or until the fork comes in very easy.

Drain it into a squeegee and allow it to cool. If there is still water in it, drain it well using your hands. If we leave too much water in it, the salad will be too liquid.

Using a vertical blender, paste the pattypan.

Mayonnaise, if it’s already done, we put it on patison. If you want to do it, try Mayonnaise at a minute, to which you can add 1 garlic clove, but it is optional.

Mix the salad, salt and taste.

Serve with sliced tomatoes!