Am zis mereu ca traiul la tara este o binecuvantare si o bucurie fata de vecinatatea cu natura. In gradina plina cu de toate si in livada, iti vin tot felul de idei de retete si te bucuri de libertatea de a le pune in practica.

Acum este perioada capsunilor si a trandafirilor de dulceata. Siropul de petale de trandafir este pe priml loc in familia noastra, iar capsunile au fost folosite mai mult ca aroma anexa, decat ca si ingredient principal.

Anul acesta ma pregateam sa pregatesc iarasi un sirop de trandafir, atunci cand mi-a trecut prin cap ideea de a face acest sirop de capsuni si trandafiri-nectar, pe care va rog sa il incercati cu toata increderea. Daca aveti copii sau nepoti, va vor iubi pentru un pahar de lapte rece sau iaurt si acest sirop bogat.

Nu aveti nevoie decat de ingredientele obisnuite si un blender vertical, sau chiar un pahar-blender. Astfel, vom consuma si casunile si petalele, in intregime 🙂

Sirop de capsuni si trandafiri (nectar)- Ingrediente si mod de preparare

  • 3 kg capsuni
  • 300 gr petale de trandafiri de dulceata
  • 3 kg zahar
  • 1, 5 litri apa

Pentru reteta din imagini, mai aveti nevoie si de lapte, iaurt sau sana, sau kefir 🙂 🙂

  • Capsunile se curata de codite si se pun intr-o cratita mai mare, peste care se pune 1,5 kg zahar
  • Petalele de trandafir se curata de partea alba cu ajutorul unei foarfeci, se pun intr-o alta cratita. Din apa si restul de 1.5 kg zahar se face un sirop, care se fierbe 15 minute. Siropul fierbinte se pune peste petale.
  • Ambele cratite cu ingrediente se lasa 24 ore in repaus.
  • Dupa 24 ore, capsunile au lasat sirop. Punem cratita pe foc si mestecam pentru dizolvarea restului de zahar ramas nedizolvat. In momentul in care nu se mai simpte zaharul in cratita, fara a da in clocot, se da deoparte de pe foc, se combina cu compozitia de sirop cu petale si se trece la mixare cu ajutorul blenderului. Compozitia rezultata va fi uniforma si aromata 🙂
  • Se repune la foc tot siropul cu textura de nectar si se fierbe 15 minute. ATENTIE! Siropul va face spuma, deci nu plecati de langa cratita!! Nu va chinuiti sa luati spuma, mestecati incet, pana trec cele 15 minute de fierbere.
  • In acelasi timp, se pun sticlele curate in cuptor 15 minute si, odata sterilizate, le umplem cu siropul fierbinte, le capacim, le punem cu capul in jos intr-o cutie, le acoperim si le lasam sa se raceasca o zi.

Pentru cea mai buna modalitate de consum, folosim lapte rece sau iaurt rece sau sana rece, dara daca nu avem, putem folosi foarte bine apa rece sau apa minerala.

Gradinariti si bucatariti cu dragoste!